Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Do Moskvy dorazili šéfovia štyroch okupovaných oblastí, k Rusku budú pripojené v piatok

.tasr .svet

Do Moskvy pricestovali Ruskom dosadení lídri štyroch okupovaných oblastí Ukrajiny, ktorí v stredu požiadali Kremeľ o anektovanie týchto území. Štvorica pohlavárov by sa tam mala stretnúť so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Do Moskvy dorazili šéfovia štyroch okupovaných oblastí, k Rusku budú pripojené v piatok SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

„som už v Moskve“, povedal vo štvrtok pre ruskú štátnu agentúru TASS Leonid Pasečnik, proruský líder separatistickej republiky, vyhlásenej na území okupovanej Luhanskej oblasti. Do Moskvy už pricestovali aj predstavitelia ďalších troch čiastočne okupovaných oblastí Ukrajiny: Chersonskej, Doneckej a Záporožskej.

Predstaviteľ proruskej okupačnej správy v Ruskom obsadených častiach Chersonskej oblasti Kirill Stremousov uviedol, že štvorica "lídrov" sa v Moskve stretne s  prezidentom Vladimirom Putinom.

„Samozrejme, že je naplánované stretnutie s prezidentom... Neviem ale povedať kedy, čo a kde,“ povedal Stremousov v prokremeľskom rozhlasovom vysielaní. Stremousov už v stredu večer zverejnil fotografiu vodcu doneckých separatistov Denisa Pušilina a Moskvou dosadených lídrov Chersonskej a Záporožskej oblasti Vladimira Saľda a Jevgenija Balického. Zároveň uviedol, že všetci sú už v Moskve a vyjadril presvedčenie, že sa tieto regióny "veľmi skoro" stanú súčasťou Ruska.

Štvorica „lídrov“ v stredu oficiálne požiadala ruského Putina o anektovanie nimi vedených oblastí na základe výsledkov „referend“ o pričlenení k Ruskej federácii. Podľa Západu išlo v skutočnosti o nelegitímne pseudohlasovania, ktoré boli narýchlo zorganizované v reakcii na úspešnú protiofenzívu ukrajinskej armády.

štyri okupované oblasti Ukrajiny budú k Rusku pripojené v piatok

Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že štyri okupované oblasti na juhu a východe Ukrajiny - Donecká, Luhanská, Chersonská a Záporožská oblasť - budú do Ruskej federácie začlenené v piatok podpísaním príslušných dohôd v Kremli. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova.

Peskov novinárom povedal, že Moskvou dosadení "lídri" štyroch uvedených oblastí, kde sa od minulého piatka do utorka tohto týždňa konali údajné referendá o anexii k Rusku, podpíšu dohody o pričlenení k Ruskej federácii na piatkovej ceremónii. Tá sa uskutoční o 15.00 h miestneho času (14.00 SELČ) v Georgijevskej sále Veľkého kremeľského paláca, na ktorej sa zúčastní aj ruský prezident Vladimir Putin.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite