Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko sprísnilo tresty za dobrovoľnú kapituláciu, dezerciu a odmietnutie bojovať

.tasr .svet

Putin k týmto zmenám prikročil len niekoľko dní po nariadení čiastočnej mobilizácie. Stredajšie oznámenie o mobilizácii 300-tisíc záložníkov však vyvolalo protesty v celom Rusku a novú vlnu hromadného odchodu obyvateľov z krajiny.

Rusko sprísnilo tresty za dobrovoľnú kapituláciu, dezerciu a odmietnutie bojovať SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ruský prezident Vladimir Putin podpísal v sobotu zmeny v trestnom zákonníku, ktoré sprísňujú postih za dobrovoľnú kapituláciu, dezerciu a odmietnutie bojovať. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Ruský parlament deň predtým schválil pozmeňujúce návrhy, ktoré sprísňujú tresty za vojenské zločiny v čase mobilizácie. Po podpísaní týchto zákonov hrozí vojakom, ktorí dezertujú, vzdajú sa „bez povolenia“, odmietnu bojovať alebo neuposlúchnu rozkaz, až desať rokov odňatia slobody.

Za rabovanie v čase vyhláseného vojnového stavu bude hroziť trest odňatia slobody na 15 rokov.

Zmeny prichádzajú v čase, keď sa Rusko snaží posilniť stavy svojej armády bojujúcej v rámci okupačného ťaženia na Ukrajine.

Samostatný zákon, ktorý bol tiež podpísaný v sobotu, uľahčuje prístup k ruskému občianstvu pre cudzincov, ktorí narukovali do ruskej armády. Cudzinci, ktorí strávia v ruskej armáde aspoň rok, budú môcť požiadať o ruské občianstvo, čím sa obíde bežná požiadavka päťročného pobytu v krajine.

Zdá sa, že toto opatrenie je zamerané predovšetkým na stredoázijských migrantov z bývalých sovietskych republík, ktorí sú zvyčajne najímaní na namáhavé a slabo platené práce, všíma si AFP.

Moskovský starosta Sergej Sobianin v utorok ohlásil otvorenie náborového centra v migračnom stredisku Sacharovo, ktoré je dôležitým prechodným bodom pre migrantov.

Kirgizsko a Uzbekistan ešte pred nadobudnutím účinnosti daného zákona varovali svojich občanov, aby sa nezúčastňovali na žiadnych ozbrojených konfliktoch.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite