Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vedci odfotografovali Neptún a naplánovali zrážku sondy s asteroidom

.tasr .svet

Uplynulý týždeň bol vo svete vedy bohatý najmä na nové poznatky z oblasti vesmíru či biológie. Vedci zistili, že na Zemi žije 20 biliárd mravcov, detailne odfotografovali prstence Neptúna či naplánovali úmyselnú zrážku kozmickej sondy s asteroidom. TASR prináša súhrn najnovších informácií z vedy a techniky.

Vedci odfotografovali Neptún a naplánovali zrážku sondy s asteroidom SITA/NASA, ESA, CSA, STScI via AP

vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba (JWST) na novej snímke detailne zachytil planétu Neptún a jej jemné prachové prstence, čo sa nepodarilo už celé desaťročia. Na predchádzajúcich záberoch, ktoré boli zhotovené Hubblovým vesmírnym ďalekohľadom, má Neptún tmavomodrú farbu, čo je spôsobené prítomnosťou metánu v jeho atmosfére. Nové snímky z JWST však zachytávajú planétu ako sivobielu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite