Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Na fínsko-ruských hraniciach je stále rušná premávka, tvrdí pohraničná stráž

.tasr .svet

Premávka na fínskych juhovýchodných hraniciach s Ruskom je aj v piatok rušná. Po vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Rusku sa vo štvrtok oproti minulému týždňu zdvojnásobil počet Rusov, ktorí prekročili hranice do Fínska. Pre agentúru Reuters to uviedla fínska pohraničná stráž.

Na fínsko-ruských hraniciach je stále rušná premávka, tvrdí pohraničná stráž Lauri Heino/Lehtikuva via AP

„toto ráno je premávka naďalej rušná... možno sa oproti včerajšku aj trochu zvyšuje,“ uviedol hovorca pohraničnej stráže. Vo štvrtok pozemné hranice prekročilo z Ruska asi 7000 ľudí z toho asi 6000 bolo ruských občanov. Oproti rovnakému dňu pred týždňom  ide o nárast o 107 percent, uviedla pohraničná stráž. Vo štvrtok tiež požiadali o azyl vo Fínsku tri osoby, minulý týždeň nikto.

Najdlhší rad áut - asi 500 metrov - bol v piatok na hraničnom priechode Vaalimaa. Dlhší než je zvyčajné bol aj na druhom najfrekventovanejšom hraničnom priechode Nuijamaa. Zvýšenú premávku na fínsko-ruských hraniciach dáva Reuters do súvislosti s prejavom ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý v stredu nariadil čiastočnú mobilizáciu obyvateľstva.

Fínsko zvažuje, že v reakcii na februárovú ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu zakáže do krajiny vstup väčšine Rusov. S účinnosťou od septembra už znížilo počet udeľovaných víz pre ruských občanov na desatinu z bežného množstva. Fínske pozemné hraničné priechody sú pritom pre Rusov poslednými vstupnými bodmi do Európy, keďže väčšina krajín už v reakcii na inváziu na Ukrajinu uzatvorila pre ruských občanov hranice alebo vzdušný priestor, píše Reuters.

Pobaltské štáty Litva, Lotyšsko a Estónsko už avizovali, že nebudú poskytovať azyl ruským občanom, ktorí z vlasti utekajú po vyhlásení čiastočnej mobilizácie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite