Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putinov radikálny krok: Mobilizovaných bude 300 000 záložníkov

.tasr .svet

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku.

Putinov radikálny krok: Mobilizovaných bude 300 000 záložníkov SITA/Russian Presidential Press Service via AP

oznámil to vo svojom prvom príhovore národu od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu ohlásil čiastočnú mobilizáciu v Rusku, keďže vojna na Ukrajine už trvá takmer sedem mesiacov. Mobilizáciu oznámil v stredajšom prejave k národu, ktorý nasleduje deň po tom, ako Ruskom okupované regióny na východe Ukrajiny zverejnili plány na referendá o pripojení sa k Rusku. Referendá, ktoré sa očakávali už v prvých mesiacoch ruskej invázie na Ukrajinu, sa začnú konať v piatok v Luhanskej a Chersonskej oblasti a na teritóriách Zaporižžskej a Doneckej oblasti, ktoré sú pod kontrolou ruských síl.

Putin uviedol, že dekrét o čiastočnej mobilizácii už podpísal a začne sa realizovať už v priebehu stredy. „Hovoríme o čiastočnej mobilizácii, znamená to, že odvody sa budú týkať iba občanov, ktorí sú rezervistami, a najmä tých, ktorí slúžili v ozbrojených silách a majú určitú vojenskú špecializáciu a relevantné skúsenosti,“ zdôraznil ruský prezident.

Existujú nepotvrdené správy, že po dnešnej noci (20.septembra) moskovského času bude pre mužov vo vojenskom veku od 18 do 65 rokov zakázané opustiť Rusko a všetky územia okupované Ruskou federáciou. Ako uviedli viaceré autority ukrajinská vláda, prezident a armáda vraj majú stupeň najvyššej pohotovosti.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu oznámil, že v Rusku bude mobilizovaných 300 000 záložníkov ruských ozbrojených síl.

Správu aktualizujeme.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite