Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň ONLINE: Kráľovnú Alžbetu II. pochovali vedľa jej manžela

.redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie z poslednej rozlúčky zosnulej kráľovnej Alžbety II.

.týždeň ONLINE: Kráľovnú Alžbetu II. pochovali vedľa jej manžela SITA/Jeff J Mitchell/Pool Photo via AP

Ďakujeme za pozornosť.

22:50 Kráľovnú Alžbetu II. pochovali vedľa jej manžela

Britskú kráľovnú Alžbetu II. pochovali v pondelok večer na Windsorskom hrade po boku jej zosnulého manžela princa Philipa. Na miesto posledného odpočinku ju uložili po súkromnom obrade za účasti blízkej rodiny. Oznámila to kráľovská rodina.

„Kráľovná bola pochovaná spolu s vojvodom z Edinburghu v Pamätnej kaplnke kráľa Juraja VI.,“ píše sa v oznámení na webovej stránke kráľovskej rodiny po skončení obradu, ktorý nebol prístupný verejnosti ani médiám.

Podrobnosti o poslednej večernej rozlúčke príbuzných s kráľovnou nezverejnili. Ako vysvetlil Buckinghamský palác, išlo o „hlboko osobnú rodinnú udalosť“.

Uloženie Alžbety II. do hrobu nasledovalo po štátnom pohrebe, ktorý sa konal pred poludním vo Westminsterskom opátstve v centre Londýna. Zúčastnilo sa na ňom približne 2000 pozvaných hostí vrátane prezidentov a členov kráľovských rodín z celého sveta.

Telo kráľovnej po súmraku v rámci záverečného obradu premiestnili do Pamätnej kaplnky kráľa Juraja VI., ktorú nechala po smrti svojho otca vybudovať samotná Alžbeta II. v rámci Kaplnky svätého Juraja. Tam po uložení tela Alžbety II. uložili aj ostatky jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani.

18:22 Alžbeta II. ostane navždy inšpiráciou pre lídrov na celom svete, tvrdí Čaputová

Kráľovná Alžbeta II. ostane navždy inšpiráciou pre lídrov na celom svete, napísala prezidentka Zuzana Čaputová dnes na sociálnej sieti po pohrebe britskej panovníčky. „Je pre mňa cťou, že som sa mohla za celé Slovensko rozlúčiť s panovníčkou, ktorej éra sa natrvalo zapísala do dejín Spojeného kráľovstva, Európy, ale aj celého sveta," tvrdí prezidentka. Dodala, že bolo veľmi silným momentom, ako si Briti v dnešný smútočný deň uctili jej pamiatku. „Tento spôsob naplno odzrkadľuje vzťah občanov Spojeného kráľovstva a krajín Commonwealthu so svojou kráľovnou," doplnila prezidentka.

Zuzana Čaputová Facebook

17:59 Rakvu s kráľovnou Alžbetou II. vložili do kráľovskej hrobky

Rakvu so zosnulou kráľovnou Alžbetou II. uložili do kráľovskej hrobky v Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor. Večer ju pri súkromnom rodinnom obrade pochovajú k jej manželovi, princovi Filipovi, ktorý zomrel vlani, v Pamätnej kaplnke kráľa Juraja VI. Tá sa nachádza vo vnútri Kaplnky svätého Juraja.

17:20 V Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor sa začala bohoslužba pred uložením rakvy zosnulej kráľovnej Alžbety II. tamojšej kráľovskej hrobky. 

Obrad celebruje windsorský dekan David Conner a požehnanie prednesie arcibiskup z Canterbury Justin Welby.

Obrad vo Windsore je súčasťou štátneho pohrebu, ktorý sa začal ešte predpoludním v Londýne. Počas neho z rakvy zložia Britskú imperiálnu korunu, jablko a žezlo, na znak konca jej vlády, kráľ Karol III. neskôr položí na rakvu vlajku regimentu gardových granátnikov, ktorý vykonáva ceremoniálne povinnosti pre panovníka, a Lord Chamberlain, najvyššie postavený predstaviteľ kráľovskej domácnosti, prelomí svoju paličku na znak toho, že končí jeho služba pre kráľovnú.

Večer sa ešte uskutoční súkromný rodinný obrad, počas ktorého kráľovnú pochovajú k jej manželovi, princovi Filipovi, ktorý zomrel vlani, v pamätnej kaplnke kráľa Juraja VI. Tá sa nachádza vo vnútri Kaplnky svätého Juraja.

17:16 S kráľovnou sa nakoniec lúčia aj jej dvaja corgi - Miuck a Sandy, ktorí budú žiť s jej synom Andrewom a exmanželkou Sarah Fergusonovou

17:07 Na slávnostnú bohoslužbu do Kaplnky sv. Juraja začali prichádzať hostia

Sú medzi nimi premiérka Liz Trussová. bývalý premiér Tony Blair s manželkou Cherie a novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Prítomní sú už niektorí členovia britskej kráľovskej rodiny.

16:57 Pohrebné auto prišlo na hrad Windsor

Ulicu vedúcu k hradu je plná divákov, ktorý si prišli naživo pozrieť smútočný sprievod kráľovnej k Windsoru, na ktorom Alžbeta II. rada trávila čas. Dav na prejazd sprievodu čakal hodiny. Rakva poputuje do Kaplnky sv. Juraja.

ITV News

Prejazd smútočnej procesie sledoval i kráľovnin obľúbený kôň Emma. 

16:39 Aj vy môžete vzdať hold zosnulej britskej kráľovnej

Link nájdete na tomto mieste.

16:13 Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská sa zúčastnila pohrebu Alžbety II

Poďakovala jej za podporu, ako uvádza CNN.  „Priala nám lepšie časy a zdieľala našu túžbu po slobode,“ napísala Zelenská na Twitteri. „Vždy si to budeme pamätať s hlbokou vďačnosťou." Prvá dáma sa cez víkend stretla v Buckinghamskom paláci s Catherine, princeznou z Walesu.

14:46 Alžbeta II. je na poslednej ceste do Windsoru

Rakva so zosnulou britskou kráľovnou Alžbetou II. opúšťa Londýn a cestuje do Windsoru. Panovníčku neskôr počas dňa pochovajú v Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor.

SITA/Chip Somodevilla/Pool Photo via AP

Do štátneho pohrebného vozidla rakvu preložili pri Wellingtonovom oblúku v Londýne. Tomu predchádzala bohoslužba vo Westminsterskom opátstve za účasti stoviek hostí zo Spojeného kráľovstva a zo sveta a procesia centrom mesta, na ktorej sa okrem kráľovniných príbuzných zúčastnili ozbrojené a bezpečnostné zložky Spojeného kráľovstva a ďalších krajín Spoločenstva národov.

14:37 Vzdávam úctu kráľovnej Alžbete II. a jej odkazu, povedala prezidentka Čaputová

Vzdávam úctu kráľovnej Alžbete II. a jej odkazu, neustálej inšpirácii pre každého lídra. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v pondelok v príspevku na sociálnej sieti po štátnom pohrebe zosnulej britskej kráľovnej, na ktorom zastupovala Slovensko.

14:25 Pred radnicou v Belfaste v Severnom Írsku sa podľa CNN zhromaždili stovky ľudí.

Preto, aby na veľkých obrazovkách sledovali priamy prenos z poslednej rozlúčky s kráľovnou Alžbetou II. Uctiť panovníčku si prišli deti i dospelí rôznych vekových kategórií. Boli medzi nimi aj vojenskí veteráni s medailami. Kondolenčné knihy budú verejnosti sprístupnené do dvadsiatej hodiny večer miestneho času.

13:25 Procesia s rakvou Alžbety II. ide k Wellingtonovmu oblúku

Pohrebná bohoslužba za kráľovnú Alžbetu II. vo Westminsterskom opátstve sa skončila. Procesia s rakvou dlhoročnej panovníčky už vyšla z opátstva a smeruje k Wellingtonovmu oblúku pri Hyde Parku. Tam ju prenesú do štátneho pohrebného vozidla, ktoré ju odvezie na hrad Windsor, kde sa v Kaplnke svätého Juraja uskutoční ďalšia bohoslužba a kráľovnú uložia na večný odpočinok.

SITA/AP Photo/Alastair Grant, Pool)

Kráľovská kanadská jazdná polícia vedie sprievod, ktorý pozostáva z príslušníkov ozbrojených síl Spojeného kráľovstva a Spoločenstva národov, policajtov a Národnej zdravotnej služby. Za lafetou s rakvou kráčajú kráľ Karol III. a ďalší členovia kráľovskej rodiny. Procesiu, ktorej trasu lemujú príslušníci ozbrojených síl a polície, sprevádza zvuk zvonu Big Ben a salvy zo zbraní.

Bohoslužba vo Windsore sa uskutoční od 16:00. Obrad bude celebrovať windsorský dekan David Conner a požehnanie prednesie arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Obrad sa uskutoční za účasti menšieho počtu hostí ako vo Westminsterskom opátstve, pričom by ich malo byť zhruba 800. Na omši v Londýne sa zúčastnilo približne 2 000 hostí, medzi nimi šľachta a politici zo zahraničia. Na konci obradu vložia rakvu s Alžbetou II. do kráľovskej hrobky.

Večer sa ešte uskutoční súkromný rodinný obrad, počas ktorého kráľovnú pochovajú k jej manželovi, princovi Filipovi, ktorý zomrel vlani, v pamätnej kaplnke kráľa Juraja VI. Tá sa nachádza vo vnútri Kaplnky svätého Juraja.

13:01 Dvoma minútami ticha sa skončil štátny pohreb Alžbety II.

Išlo o prvý štátny pohreb od rozlúčky s premiérom Winstonom Churchillom v roku 1965, pripomenula BBC. Pondelňajší obrad v opátstve viedol westminsterský dekan David Hoyle. Čítania predniesli britská premiérka Liz Trussová a generálna tajomníčka Spoločenstva národov (Commonwealth) Patricia Scotlandová.

12:41 Obľúbené psy kráľovnej Alžbety II. z plemena corgi nebudú súčasťou pohrebu

Prečítajte si aj: Corgi sveta zosmutneli×

12:20 Dekan Hoyle na úvod pohrebu kráľovnej Alžbety II. vyzdvihol jej oddanosť

„V zármutku a tiež v hlbokom vzdávaní vďaky prichádzame do tohto Božieho domu, na miesto modlitby, do kostola, kde je spomienka a nádej posvätnou povinnosťou. Tu, kde sa vydala a korunovala kráľovná Alžbeta, sa schádzame z celého národa, z Commonwealthu a z národov sveta, aby sme smútili nad našou stratou, aby sme si pripomenuli jej dlhý život v nezištnej službe a s dôverou sa zaviazali na milosť Boha, nášho Stvoriteľa a Vykupiteľa.“

Kráľovná Alžbeta II. v deň svojich 21. narodenín slávnostne vyhlásila, že bude oddane slúžiť krajine a Commonwealthu. Canterburský arcibiskup Justin Welby vo svojej kázni na kráľovninom pohrebe v tejto súvislosti uviedol, že len zriedka býva takýto sľub tak dobre dodržaný. Informuje o tom TASR.      

Zdroj: CNN

11:54 Hostia už začali zapĺňať Westminsterské opátstvo

O trištvrte na dvanásť nášho času bude privezená rakva so zosnulou panovníčkou. Prítomní sú už svetoví lídri ako francúzsky prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte a americký prezident Joe Biden s manželkou Jill. Prišili aj bývalí premiéri Británie - Theresa Mayová a  Boris Johnson. 

SITA/AP Photo/Frank Augstein, Pool

Medzi prítomnými je i súčasná premiérka Liz Truss, ktorú kráľovná vymenovala krátko pred smrťou. Rakvu na lafete bude slávnostne sprevádzať procesia zložená z príslušníkov Kráľovského námorníctva, letectva a príslušníka gardy vo Westminsterskom opátstve. Do opátstva už prišli príslušníci kráľovskej rodiny vrátane kráľa Charlesa III.  Posledná rozlúčka sa začne presne na poludnie.

11:46 Kráľovská rodina začala s oficiálnym prenosom smútočného obradu 

11:11 Na počesť britskej kráľovnej premenovali na jeden deň parížsku stanicu metra

Parížska stanica metra s názvom George V (Juraja V.) na bulvári Champs-Élysées ponesie v pondelok na jeden deň meno zosnulej britskej panovníčky Alžbety II, oznámil francúzsky dopravný podnik RATP. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Spoločnosť zmenu názvu oznámila v pondelok ráno, v deň kráľovninho pohrebu. RATP uverejnil tiež fotografiu, na ktorej o zmene informuje, spolu s dátumami panovníčkinho narodenia a úmrtia. Aby sa dopravca vyhol zmätkom medzi cestujúcimi, bude v pondelok okrem nového názvu stanice uvádzať aj pôvodný.

Vo Francúzsku je však tento krok z časti kritizovaný. Niektorí užívatelia sociálnych sieti vyjadrili nespokojnosť s tým, že k takejto zmene prišlo práve vo Francúzsko, iní sa zase pýtali, či takéto opatrenia nezvýšia ceny cestovných lístkov, všíma si DPA.  

10:48 Do londýnskej nemocnice v Chelsea začali prichádzať zahraniční smútoční hostia

Prvé diplomatické auto, ktoré prekročilo policajné kordóny, bolo zaregistrované na Sudán. Očakáva sa, že na panovníčkinom pohrebe sa za túto africkú krajinu zúčastní jej vojenský vodca Abdal Fattáh Burhán.

Vojenská nemocnica v Chelsea.SITA/AP Photo/Matt Dunham, FileVojenská nemocnica v Chelsea.Britská polícia vytvorila okolo areálu vojenskej nemocnice, v ktorom sa majú zísť vedúci predstavitelia zahraničných štátov smerujúci na pohreb kráľovnej, bezpečnostný prstenec, a v okolí RHCh zatarasila cesty. Zahraničných politikov budú odtiaľ prevážať na pohreb autobusmi. Zariadenie sociálnej starostlivosti bolo uzatvorené pre verejnosť ešte pred príchodom zahraničných hostí. Na okraji bezpečnostné prstenca čakajú novinári s fotoaparátmi a televíznymi kamerami v nádeji, že sa im neskôr podarí zachytiť autobusový konvoj.

10:19 Vlajky v Nemecku sú na počesť pohrebu britskej kráľovnej spustené na pol žrde

Tento pokyn by mali dodržiavať všetky nemecké spolkové krajiny, uviedla ministerka vnútra Nancy Faeserová. Tweet ministerstva sprevádza hashtag #RestInPeace (Odpočívajte v pokoji) a fotografia zosnulej panovníčky.

Ministri vnútra v niekoľkých nemeckých spolkových krajinách tiež osobne nariadili spustiť vlajky na pol žrde pred štátnymi budovami, ale urobili to aj niektoré mestské radnice.

Britská kráľovná zomrela 8. septembra vo veku 96 rokov. Nasledujúci deň bola na jednu z najslávnejších pamiatok v Nemecku, na Brandenburskú bránu v Berlíne, premietaná britská vlajka. Na štátnom pohrebe kráľovnej Alžbety II. vo Westminsterskom opátstve v Londýne sa zúčastňujú šéfovia štátov a vlád z celého sveta vrátane nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, pripomína DPA.  

9:54 Na štátnom pohrebe Alžbety II. sa zúčastnia aj jej pravnúčatá George a Charlotte

Princ George a princezná Charlotte sa v pondelok zúčastnia na štátnom pohrebe zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. Informoval o tom webový portál britskej televízie Sky News, ktorý citoval zo služobného príkazu.

Dve staršie z troch detí princa a princeznej z Walesu, teda princa Williama a jeho manželky Catherine, budú medzi 2000 ľuďmi zhromaždenými vo Westminsterskom opátstve v Londýne, kde sa naposledy rozlúčia s panovníčkou. Malé deti v kráľovskej rodine ju nazývali Gan Gan, čiže great grandmother (prastará mama).

Princ George v župane pri stretnutí s vtedajším americkým prezidentom Barackom Obamom (2016).Pete Souza/WikipediaPrinc George v župane pri stretnutí s vtedajším americkým prezidentom Barackom Obamom (2016).

Druhý nástupca na britský trón princ George a tretia v poradí princezná Charlotte budú kráčať aj v sprievode za rakvou kráľovnej, keď ju budú viezť na delovej lafete. Ich starý otec kráľ Karol III. s kráľovnou manželkou Kamilou pôjdu hneď za rakvou, za nimi budú nasledovať dcéra zosnulej panovníčky princezná Anne s manželom sirom Timom Laurenceom, potom ďalší Alžbetin syn princ Andrew, za ním najmladší syn princ Edward s manželkou Sophie a za nimi princ William s manželkou.

Deväťročný George a sedemročná Charlotte budú kráčať vedľa seba, za svojimi rodičmi. Potom budú nasledovať ich strýko a teta – princ Harry s manželkou Meghan – a nakoniec ďalší členovia kráľovskej rodiny. Štvorročný brat Georgea a Charlotte, princ Louis, sa však podľa očakávania na pohrebe nezúčastní, píše Sky News.

9:15 O pol ôsmej nášho času sa v Londýne sa uzavreli dvere Westminsterskej sály

O pol ôsmej nášho času sa v Londýne sa uzavreli dvere Westminsterskej sály. Tam mala verejnosť možnosť rozlúčiť sa so zosnulou kráľovnou Alžbetou II.  Od deviatej hodiny sa začnú na nádvorí Westminsterského opátstva schádzať dve tisícky pozvaných hostí. Pricestovali z celého sveta, aby sa rozlúčili s najdlhšie vládnucou panovníčkou. Je medzi nimi viac ako deväťdesiat svetových lídrov vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej. Pohreb sa začne na poludnie. Po ňom si bývalú panovníčku uctí Veľká Británia dvomi minútami ticha.

Počas príchodu hostí bude zvon vo Wastminsterskom opátstve zvoniť raz za minútu počas deväťdesiatich šiestich minút. Každé zazvonenie reprezentuje jeden rok života panovníčky Alžbety II. 

Zdroj: The Washington Post, BBC, Denník N

8:51 Zuzana Čaputová sa bola pokloniť pamiatke kráľovnej Alžbety II.

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová sa bola pokloniť pamiatke kráľovnej Alžbety II. Prijala tiež pozvanie zúčastniť sa na slávnostnej recepcii organizovanej novým kráľom Karolom III. 

Čaputová o tom informovala v statuse na sociálnej sieti a doplnila, že je poctená tým, že môže SR reprezentovať na tomto podujatí. Mesto je podľa nej plné ľudí, ktorí sa chcú rozlúčiť s kráľovnou a panuje v ňom pietna atmosféra. Záujem ľudí o rozlúčku s Alžbetou II. je podľa prezidentky obrovský.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite