Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka Zuzana Čaputová vzdala úctu zosnulej kráľovnej Alžbete II.

.tasr .svet

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vzdala úctu zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. pri katafalku v historickej Westminsterskej sále v Londýne. Pre TASR to potvrdil hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Do Londýna prezidentka pricestovala v nedeľu popoludní.

Prezidentka Zuzana Čaputová vzdala úctu zosnulej kráľovnej Alžbete II. AP Photo/Vadim Ghirda

slovenská hlava štátu sa v nedeľu večer spolu s ďalšími pozvanými svetovými lídrami zúčastní na recepcii podávanej novým britským kráľom Karolom III. v Buckinghamskom paláci.

Čaputová bude v pondelok (19. 9.) zastupovať Slovensko na štátnom pohrebe britskej kráľovnej.

Obrad sa bude konať o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Ľudia v Spojenom kráľovstve dostanú deň voľna. Kráľovnú následne uložia na posledné miesto odpočinku v Kaplnke sv. Juraja na hrade Windsor.

Na pozvanie britskej strany sa Čaputová zúčastní na pohrebe aj so svojím partnerom Jurajom Rizmanom. Na pohrebe sa očakáva množstvo hláv štátov a vlád z celého sveta vrátane niekoľkých európskych kráľovien a kráľov.

Alžbeta II. zomrela vo štvrtok 8. septembra vo veku 96 rokov. Jej syn Charles sa stal automaticky novým kráľom, Karolom III.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite