Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dáta bez pátosu: Hrôza, strašenie, katastrofa, panika, úzkosť a kríza. Naozaj?

.dáta bez pátosu .svet

Jar a koniec júna 2022: o plyne vierohodne počúvame ako o probléme od jari. Ku koncu júna situácia pred zimou 2022/23 vyzerala zle-nedobre, lebo...

Dáta bez pátosu: Hrôza, strašenie, katastrofa, panika, úzkosť a kríza. Naozaj?
  • dodávky plánovalo výrazne znížiť / zrušiť Rusko
  • navýšenie dodávok LNG z Alžírska a Nórska boli otázne
  • domáca produkcia v krajinách EÚ rovnako nie a nie ísť hore

K tomu v scenároch existoval stále ten pesimistický so skorým nástupom chladného počasia v auguste, prípadne začiatkom septembra.

kam sme sa posunuli k dnešku

Dostali sme sa o 11 týždňov ďalej a známa je spotreba plynu v lete 2022 (už vidno poklesy v priemysle a vo výrobe elektriny).

Tiež sme za 11 týždňov nezažili ani príchod zimy a chladného počasia, ani chladný august a aj tento týždeň nie je veľmi chladný a vlhký (reálne až od tretej dekády septembra). Posunuli sme sa v čase o 12 týždňov od konca júna a vieme, že bolo teplo.

Sumáre po týždňoch a grafy vo výbornom aktualizovanom reporte: https://bit.ly/3dbxRWj

čo sme namodelovali

Plnenie zásobníkov plynu tempom 2-2,5 mld. m3 týždenne ešte 4 týždne (len do stredu okt.):

  • spotreba plynu v móde a v číslach jesene a zimy 2021/22 až do konca apríla, pričom štatisticky je už druhá polovica apríla skôr teplá ako chladná
  • odrazíme sa od dnešnej zásoby v zásobníkoch EÚ: 90 miliárd m3, pričom maximum aj so znárodnenými zásobníkmi Gazpromu v Nemecku je 110 miliárd m3
  • nepredpokladáme plnenie za horizont 4 týždňov (aj keď sa historicky stávalo, že ešte 2 týždne sa zásobníky plnievali). Ak by sa plnilo do konca októbra = tak by sme mohli byť na 105 miliardách m3 a k dobru by sme mali 5 miliárd m3 oproti grafom nižšie
  • na ľavej strane obrázka sú grafy pri NEZNÍŽENEJ SPOTREBE plynu v EÚ cez nadchádzajúcu zimu. Vpravo je potom pokles spotreby o 5%.

čo sledujeme ako výsledok

Koľko zostane plynu v zásobníkoch ku koncu zimy=koniec apríla 2023. Tento rok bolo minimum stavu počas apríla 2022 v hodnote 25-30 miliárd m3. 

VÝSLEDOK MODELOVANIA

Ak by sa spotreba oproti minulej zime nezmenila, tak skončíme v zásobníkoch koncom apríla na 15 miliardách m3 plynu. Týždenne budú dodávky okrem z Ruska na úrovni 7 miliárd m3 a v podstate už počas apríla 2023 v bilancii vyrovnané so spotrebou. 

Tá reziduálna aprílová zásoba 15 miliárd m3 by aj pri NULOVÝCH dodávkach stačila EÚ na plné 2 týždne neredukovanej spotreby.

Ak by sa spotreba v zime znížila čo i len o 5%, (čo sa už reálne deje), tak by sme mali ku koncu apríla až 30 miliárd m3 plynu. A to je presne toľko ako tento rok v apríli 2022.

prečo hovoríme o neopodstatnenom strachu 

Ešte koncom júna pred 12 týždňami vyzerala situácia tak, že ku koncu apríla 2023 budeme hlboko v mínuse (chýbalo 40 miliárd m3 plynu), čo prakticky znamenalo, že na NULE budeme už v marci 2022: TO BOLA DESIVÁ SITUÁCIA

Odvtedy sme ale boli svedkami:

  • teplého leta a teplého prelomu august-september
  • navýšených dodávok LNG, z Nórska, z Alžírska a z Azerbaidžanu
  • nízkej výroby elektriny z plynu, lebo prioritou bolo plnenie zásobníkov plynu. 

Cieľová hodnota ku koncu októbra (80%) bola dosiahnutá už začiatkom augusta. Zajtra budeme na 85% a stúpame vyššie - dnešná zásoba je vyššia ako maximum minulý rok.

Stále sme svedkami nenulových dodávok z Ruska (aj dnes cez Turkstream a Transgas denne 75 mil. m3 a mesačne viac ako 1 miliarda m3). Náš model predpokladá od zajtra z Ruska NULU, čo je pesimistický scenár.

A teraz si na rovinu povedzme: VÝHĽAD ku koncu zimy sa za LETO 2022 dramaticky zlepšil z MÍNUS 40 MILIÁRD M3 NA PLUS 15-30 MILIÁRD M3. A dokonca dobrý trend pokračuje, Rusko stále plyn aspoň na 1/4 minuloročného objemu dodáva.

Prečo to nikto nepovie, analýzy silných energetických analytických domov málokto číta a takmer nikto nekomentuje? Lebo mainstream je strašiť, hroziť, vyvolávať úzkosť a paniku, krízy a najlepšie s katastrofou na konci.

Dokonca cena plynu DNES klesla o 40% z maxima z konca augusta a je na úrovniach zo začiatku leta. Viď analýza v našom článku: https://bit.ly/3UkJbAm

Dobrý je vývoj, vysoké sú zásoby, stabilné sú dodávky. Stále môže prísť ukrutne silná a skorá a dlhá zima. A preto je riešením šetreÁNO, ktoré bohužiaľ na SLOVENSKU v podstate nezačalo. Dajte šancu a vyčlente si večer na výborný článok a dumku pána Jiří Hlavenka: https://bit.ly/3dbDST5

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite