Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rakvu Alžbety II. previezli do Londýna

.tasr .svet

Rakvu s pozostatkami britskej kráľovnej Alžbety II. v utorok večer letecky priviezli do Londýna. Lietadlo pristálo na základni Britského kráľovského letectva (RAF) Northolt. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Rakvu Alžbety II. previezli do Londýna SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, Poo

rakvu do Londýna previezli zo škótskeho Edinburghu, kde bola od pondelka vystavená s poctami v Katedrále svätého Egídia. Sprievod z katedrály zamieril na edinburské letisko popoludní po 16.30 h miestneho času (17.30 h SELČ). Pozdĺž jeho trasy sa zhromaždili davy ľudí, píše BBC. Zosnulú panovníčku na tejto ceste sprevádzala jej dcéra princezná Anna.

Lietadlo typu Boeing C-17 Globemaster s pozostatkami kráľovnej pristálo okolo 19.00 h miestneho času (20.00 h SELČ) na leteckej základni Northolt pri Londýne. Tento typ lietadiel pomáha pri dovoze humanitárnej pomoci a zbraní na Ukrajinu a pri evakuácii ľudí z Afganistanu v lete 2021, píše BBC s odvolaním sa na príslušníkov RAF.

Na základni boli prítomní i britská premiérka Liz Trussová, minister obrany Ben Wallace a vojenská čestná stráž. Rakvu majú previezť do Buckinghamského paláca, londýnskeho sídla kráľovskej rodiny, kde sa večer zhromaždil dav ľudí.

Alžbetina rakva bude od stredy na štyri dni vystavená so štátnymi poctami vo Westminster Hall, najstaršej časti Westminsterského paláca. Pohreb sa uskutoční 19. septembra.

Vo Westminsterskom paláci sídlia Dolná snemovňa a Snemovňa  lordov britského parlamentu. Pôvodný palác po požiari v 19. storočí  prestavali v novogotickom štýle a v roku 1987 bol zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Jeho súčasťou je veža hovorovo nazývaná Big Ben. V roku 2012 ju premenovali na Elizabeth Tower na počesť diamantového jubilea panovania kráľovnej Alžbety II.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite