Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bosna a Hercegovina si dohodla zápas s Ruskom, na bojkot vyzývajú Pjanič s Džekom i starostka Sarajeva

.sita .svet

Miralem Pjanič je presvedčený, že v čase, keď vojna na Ukrajina rozpútaná Ruskom stále trvá, nie je správne stretávať sa s touto krajinou ani v prípravných dueloch.

Bosna a Hercegovina si dohodla zápas s Ruskom, na bojkot vyzývajú Pjanič s Džekom i starostka Sarajeva SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky, File „Sláva ruským hrdinom!“, stojí na nových billboardoch podporujúcich ruskú vojnu. Petrohrad, 5.9.2022

hviezdni bosnianski futbalisti Miralem Pjanič a Edin Džeko sa ostro postavili voči rozhodnutiu tamojšieho zväzu odohrať v novembri medzištátny prípravný zápas v Petrohrade proti ruskej reprezentácii. Obaja odsúdili rozhodnutie zväzu a Pjanič dokonca vyhlásil, že na stretnutie do Ruska neodcestuje. Referuje o tom web sportske.ba.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) i Európska futbalová únia (UEFA) ešte 28. februára vylúčili ruské národné tímy a kluby z medzinárodných súťaží z dôvodu ruskej vojenskej agresie na Ukrajine. Rusko si tak na jeseň naplánovalo aspoň tri prípravné duely - 25. septembra nastúpi proti Kirgizsku, ďalšie stretnutie má v pláne odohrať v Iráne a 19. novembra, deň pred začiatkom MS v Katare, sa stretne s Bosnou a Hercegovinou.

Pjanič je presvedčený, že v čase, keď vojna na Ukrajina rozpútaná Ruskom stále trvá, nie je správne stretávať sa s touto krajinou ani v prípravných dueloch. „Počul som o rozhodnutí zväzu. Jeho vedenie pozná môj postoj. Volali mi a pýtali sa ma, čo si myslím o takom zápase. Povedal som môj názor, o to viac potom prekvapilo ich rozhodnutie. Nemám slov. Akonáhle začne hrať reprezentácia dobre, vždy sa niečo pokazí. Na zväze vedia, čo si o tom myslím. Poviem akurát to, že to nie je správne,“ povedal niekdajší hráč talianskych klubov Juventus Turín a AS Rím či francúzskeho Olympique Lyon, ktorý za Bosnu a Hercegovinu nastúpil v 107 stretnutiach.

V podobnom duchu sa vyjadril i Džeko. Vraví, že ho taktiež kontaktovali zástupcovia zväzu, ktorí nakoniec rozhodli podľa vlastného uváženia. „Som proti odohraniu tohto zápasu. Zväz pozná môj názor. Žiaľ, nie som ten, kto rozhoduje o tom, s kým bude Bosna a Hercegovina hrať, ale mám svoj vlastný postoj, ktorý je jasný a ktorý sa nestotožňuje s tým, aby hral taký zápas, keď trpia nevinní ľudia. Som solidárny s ľuďmi na Ukrajine v týchto pre nich ťažkých časoch,“ podotkol 36-ročný hráč Interu Miláno.

Pjanič a Džeko však nie sú jediní, kto nesúhlasí so zápasom proti Rusku. Fanúšikovia bosnianskeho reprezentačného mužstva vyzývajú na bojkot zápasu a žiadajú nové voľby a výmenu funkcionárov na zväze. K Pjaničovej a Džekovej kritike sa pridala i starostka Sarajeva Benjamina Karičová. „Sarajevo ako mesto, ktoré bolo najdlhšie v obliehaní agresorov, a ja ako starostka ostro odsudzujeme rozhodnutie futbalového zväzu odohrať priateľský zápas s Ruskom. Ak sa rozhodnutie nezmení, mesto so zväzom ukončí spoluprácu, ktorá bola dosiaľ kvalitná,“ napísala Karičová na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite