Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kráľ Karol III. sa prvýkrát prihovoril verejnosti ako nový monarcha

.tasr .svet

Zosnulú Alžbetu II. v ňom označil za inšpiráciu pre neho samého aj celú kráľovskú rodinu a prisľúbil, že bude pokračovať v jej celoživotnej službe.

Kráľ Karol III. sa prvýkrát prihovoril verejnosti ako nový monarcha SITA/Yui Mok/Pool Photo via AP

nový britský kráľ Karol III. sa v piatok podvečer prvýkrát prihovoril verejnosti prostredníctvom videopríhovoru. Zosnulú Alžbetu II. v ňom označil za inšpiráciu pre neho samého aj celú kráľovskú rodinu a prisľúbil, že bude pokračovať v jej celoživotnej službe, píše denník The Guardian.

„Naše hodnoty zostávajú – a musia zostať – nemenné. Rovnako ako úloha a povinnosti monarchu, ako aj jeho vzťah s anglikánskou cirkvou, v ktorej je zakorenená moja viera,“ vyhlásil kráľ. Dodal, že práve v tejto viere sa naučil vážiť si zmysel pre povinnosť voči ostatným.

„Nezáleží, či žijete v Spojenom kráľovstve alebo niektorom z jeho území, z akého prostredia pochádzate alebo čomu veríte, budem sa snažiť vám slúžiť s vernosťou, úctou a láskou, ako po celý môj život,“ uviedol Karol III.

Panovník zároveň oznámil, že titul princa z Walesu po ňom prebral jeho najstarší syn a následník trónu princ William, vojvoda z Cornwallu a Cambridgea. Williamova manželka Catherine sa stala princeznou z Walesu.

Nový kráľ tiež povedal, že má rád aj svojho mladšieho syna princa Harryho a manželku Meghan, ktorí žijú v Spojených štátoch.

„Môj život sa s touto novou úlohou určite zmení,“ vyhlásil kráľ. Zároveň dodal, že sa bude musieť vzdať istej časti svojej charitatívnej činnosti. Pri svojej službe sa podľa vlastných slov bude spoliehať na pomoc svojej „milujúcej manželky Kamily“.

Titul princ z Walesu udelila kráľovi Karolovi III. (vtedajšiemu princovi Charlesovi) jeho matka Alžbeta II. pri slávnostnom obrade investitúry, ktorý sa konal na waleskom hrade Caernarfon v roku 1969. Tento titul však na nového následníka trónu neprechádza automaticky, musí mu ho udeliť panovník.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite