Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čaputová vyjadrila sústrasť, Johnson vyzdvihol odvahu, Macron ho označil za muža mieru, svet reaguje na smrť Gorbačova

.tasr .svet

Vo veku 91 rokov zomrel posledný sovietsky líder Michal Gorbačov. Politik, ktorý sa zaslúžil o rozpad Sovietskeho zväzu (ZSSR), kolaps komunizmu v bloku a koniec studenej vojny, v utorok podľahol dlhej chorobe. Potvrdila to Ústredná klinická nemocnica v Moskve.

Čaputová vyjadrila sústrasť, Johnson vyzdvihol odvahu, Macron ho označil za muža mieru, svet reaguje na smrť Gorbačova

prezidentka Zuzana Čaputová v noci na stredu vyjadrila sústrasť nad smrťou bývalého prezidenta ZSSR Michaila Gorbačova. TASR o tom informuje na základe prezidentkinho vyjadrenia na sociálnej sieti. „Zomrel Michail Gorbačov, posledný sovietsky líder, ktorý takisto pomohol ukončiť studenú vojnu,“ uviedla Čaputová na Twitteri. Gorbačov podľa jej slov veril v lepšie Rusko než to, ktoré vidíme dnes.

Johnson na Twitteri napísal, že vždy obdivoval odvahu a zásadovosť, ktorú Gorbačov preukázal, keď doviedol studenú vojnu k mierovému ukončeniu. „Jeho neúnavná oddanosť k otvoreniu sovietskej spoločnosti v čase Putinovej agresie na Ukrajine zostáva príkladom pre nás všetkých,“ napísal Johnson.

Macron označil Gorbačova za muža mieru, ktorý podľa jeho slov „otvoril Rusom cestu slobody. Jeho oddanosť k mieru v Európe zmenila našu spoločnú históriu“,uviedol francúzsky prezident na Twitteri.

Gorbačov zomrel v utorok v moskovskej Ústrednej nemocnici veku 91 rokov po dlhej chorobe. Tento štátnik bol marci 1985 zvolený za generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (ÚV KSSZ). Prezidentom Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) bol od marca 1990 do decembra 1991.            

Za svoju činnosť získal Gorbačov v roku 1990 Nobelovu cenu za mier.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite