Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Taiwanská prezidentka vyhlásila, že Čína a Rusko ohrozujú svetový poriadok

.tasr .svet

Vyjadrila sa v súvislosti s rozsiahlymi čínskymi vojenskými cvičeniami pri Taiwane a ruskou inváziou na Ukrajinu.

Taiwanská prezidentka vyhlásila, že Čína a Rusko ohrozujú svetový poriadok SITA/Taiwan Presidential Office via AP

taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v piatok uviedla, že Čína a Rusko narúšajú a ohrozujú svetový poriadok. Vyjadrila sa v súvislosti s rozsiahlymi čínskymi vojenskými cvičeniami pri Taiwane a ruskou inváziou na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

„Tento vývoj ukazuje, ako autoritárske krajiny narúšajú a ohrozujú svetový poriadok,“ povedala Cchaj na stretnutí s americkou senátorkou Marshou Blackburnovou v Tchaj-peji. Ide o tretiu návštevu predstaviteľa amerického Kongresu na Taiwane v priebehu tohto mesiaca, a to napriek nesúhlasu Číny, ktorá považuje Taiwan za súčasť svojho územia.

Republikánka Blackburnová, podporovateľka exprezidenta Donalda Trumpa, potvrdila spoločné hodnoty oboch vlád a vyhlásila, že bude „pokračovať v podpore Taiwanu, keď bude napredovať ako nezávislá krajina“.

Obe političky tiež vyzdvihli dôležitosť ekonomických väzieb, najmä v sektore polovodičov, kde je Taiwan svetovým lídrom a kde sa USA snažia doma o väčšie investície. Senátorka sa počas trojdňovej návštevy stretne aj so šéfom taiwanskej rady pre národnú bezpečnosť.

Blackburnová predtým vyjadrila podporu predsedníčke americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej z konkurenčnej Demokratickej strany, ktorá začiatkom augusta navštívila Taiwan aj napriek silnému odporu Pekingu.

Čínska armáda po Pelosiovej odchode usporiadala okolo Taiwanu rozsiahle manévre. O týždeň neskôr prišla na Taiwan päťčlenná delegácia amerického Kongresu a Čína opäť odpovedala predtým neohlásenými vojenskými cvičeniami.

Spojené štáty síce oficiálne neuznávajú nezávislosť Taiwanu, avšak zaviazali sa mu poskytovať podporu v oblasti obrany. Čína upozorňuje, že v krajnom prípade je pripravená hájiť svoje nároky na tento ostrov aj vojensky.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite