Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Záporožská atómová elektráreň je opäť zapojená

.tasr .svet

Dodávky elektriny zo Záporožskej atómovej elektrárne v Enerhodare boli vo štvrtok popoludní obnovené, informuje TASR na základe správy americkej televízie CNN. Tá cituje Rusmi dosadeného gubernátora Záporožskej oblasti Jevgenija Balického.

Záporožská atómová elektráreň je opäť zapojená SITA/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

„v dôsledku útoku ukrajinských ozbrojených formácií na elektrické vedenie v areáli Záporožskej atómovej elektrárne prišlo k požiaru v bezpečnostnej zóne vedenia s napätím 750 kilovoltov. Požiar bol spôsobený skratom na vedení,“ vyhlásil Balickij.

Ako pokračoval, zabezpečovacie relé následne odpojilo od prenosovej siete dva v súčasnosti fungujúce bloky jadrovej elektrárne. Záporožská oblasť tak ostala bez dodávok elektriny.

„Okamžite po uhasení požiaru bol zapojený do prevádzky jeden blok. V súčasnosti pokračujú práce na obnovení dodávok elektriny do oblasti a zapojení druhého bloku,“ vysvetlil Balickij.

Záporožská atómová elektráreň je najväčšou v Európe a má celkovo šesť reaktorov. V súčasnosti sú však v prevádzke iba dva.

O odpojení atómovej elektrárne od ukrajinskej prenosovej sústavy predtým informovala ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom s tým, že išlo o dôsledok ruského ostreľovania. Jadrová elektráreň ostala pre vlastné potreby napojená na elektrinu zo susednej tepelnej elektrárne.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite