Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lídri EÚ a NATO vyjadrili Ukrajincom plnú podporu

.tasr .svet

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa dopoludnia zúčastnila na podujatí na Hlavnom námestí v Bruseli, ktoré pripravili Stála misia Ukrajiny pri EÚ, Združenie Ukrajincov v Belgicku a Centrum ukrajinskej občianskej spoločnosti. Počas slávnostného podujatia na námestí vyvesili 30 metrov dlhú ukrajinskú vlajku.

Lídri EÚ a NATO vyjadrili Ukrajincom plnú podporu SITA/AP Photo/Virginia Mayo

najvyšší predstavitelia Európskej únie a NATO vyjadrili v stredu Ukrajine pri príležitosti jej Dňa nezávislosti svoju podporu v boji za slobodnú, nezávislú a európsku budúcnosť. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa dopoludnia zúčastnila na podujatí na Hlavnom námestí v Bruseli, ktoré pripravili Stála misia Ukrajiny pri EÚ, Združenie Ukrajincov v Belgicku a Centrum ukrajinskej občianskej spoločnosti. Počas slávnostného podujatia na námestí vyvesili 30 metrov dlhú ukrajinskú vlajku.

Šéfka eurokomisie pripomenula, že v noci z 23. na 24. augusta bola budova Berlaymont, sídlo Európskej komisie v Bruseli, osvetlená farbami ukrajinskej vlajky, žltou a modrou, aby EÚ aj touto cestou ukázala podporu Ukrajine.

„Sme hrdí na to, že podporujeme našich ukrajinských priateľov v ich boji za slobodnú, nezávislú a európsku budúcnosť,“ uviedla von der Leyenová na Twitteri.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová skonštatovala, že význam Dňa nezávislosti Ukrajiny je presvedčivejší ako kedykoľvek predtým, lebo „silní a statoční Ukrajinci bojujú za svoje životy, rodiny, krajinu, hodnoty, voľby a slobodu, za svoju nezávislosť“. „EÚ bude vždy stáť pri Ukrajine. Naša podpora sa tu nekončí“, uviedla Metsolová vo vyhlásení.

Predseda Európskej rady Charles Michel rovnako potvrdil, že EÚ je tu na to, aby podporila Ukrajincov, korí už šesť mesiacov statočne bránia nezávislosť svojej krajiny. „Vaša nezávislosť je aj našou nezávislosťou. Vaša sloboda je aj našou slobodou. Vaša budúcnosť je budúcnosťou Európskej únie,“ uviedol.

Európska služba pre vonkajšiu činnosť, ktorú riadi šéf európskej diplomacie Josep Borrell, v oficiálnom stanovisku uviedla, že farby Ukrajiny v deň jej nezávislosti žiaria v srdci Európy a že „naše srdcia bijú jednotne, za nezávislú a vždy slobodnú Ukrajinu“.

Pozdrav Ukrajincom prostredníctvom Twitteru poslal aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Ukrajinský ľud uistil, že môže aj naďalej počítať s podporou NATO.

„V Deň nezávislosti Ukrajiny vzdávam hold statočným ukrajinským ženám a mužom, ktorí bojujú za slobodu a za svoju krajinu. NATO podporuje Ukrajinu od jej nezávislosti a Ukrajina sa môže spoľahnúť na NATO dovtedy, kým to bude potrebné. Ukrajina vyhrá!“ odkázal Stoltenberg.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite