Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruský veľvyslanec pri OSN obvinil českú ministerku z podpory terorizmu

.tasr .svet

Ministerka Jana Černochová zmienené obvinenia odmietla.

Ruský veľvyslanec pri OSN obvinil českú ministerku z podpory terorizmu SITA/AP Photo/Dmitry Serebryakov

ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia obvinil na utorňajšom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN českú ministerku obrany Janu Černochovú z podpory a oslavy teroristického útoku namiereného proti ruskej občianke. Černochová zmienené obvinenia v zapätí odmietla, informuje na svojej webstránke česká televízia TV Nova.

Nebenzia predmetným tvrdením narážal na ministerkino vyjadrenie k sobotňajšiemu útoku, pri ktorom zahynula 29-ročná ruská novinárka Daria Duginová, dcéra známeho prokremeľského ideológa Alexandra Dugina. 

Černochová v súvislosti s touto udalosťou v nedeľu na Twitteri napísala: „Potlačujem prirodzenú ľudskú reakciu na tragickú smrť. Ale toto sú skutoční vrahovia a vojnoví štváči. A nie je mi ľúto ani dcéry, ani smútiaceho otca. Je mi ľúto tisícov ľudí zavraždených v dôsledku ich propagandy a odpornej ideológie. Dnešnú noc na 21.8. si v Rusku zapamätajú.“

Za toto vyjadrenie sa česká ministerka stala terčom kritiky a tŕňom v oku bolo aj ruskému veľvyslancovi pri OSN Nebenziovi, približuje TV Nova. Nebenzia na utorňajšom rokovaní Bezpečnostnej rady OSN týkajúcom sa Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny vyhlásil, že vyjadrenia Černochovej sú "v jadre otvorenou podporou a oslavou teroristického útoku proti našej občianke."

Česká ministerka na obvinenie reagovala sériou príspevkov na Twitteri, v ktorých uviedla, že je zásadný rozdiel medzi „oslavou teroristického útoku“ a „vyjadrením neľútosti nad úmrtím fašistickej propagandistky verejne vyzývajúcej k okamžitému vyhladeniu Ukrajincov“, ktorých nazýva „podľuďmi“. „Možno nie v Rusku, ale v ČR rozhodne áno,“ dodala.

Podľa nej je o celej veci zároveň dostatočne výpovedná skutočnosť, že v „Rusku oplakávajú úmrtia vojnových štváčov, vyzývajúcich na vraždenie a vyhladzovanie občanov susedného slobodného národa (Ukrajiny), ktorý bezprecedentne a bezdôvodne napadnú a masovo tam vraždia ich nevinné deti a ďalších civilistov.“

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite