Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Príliš dlho sme tolerovali ruskú agresiu, povedal českým diplomatom Fiala

.tasr .svet

Musíme zaistiť, aby to nebol Kremeľ, kto si bude diktovať podmienky mieru a pravidlá medzinárodných vzťahov. Apeloval premiér Petr Fiala v stredu na porade českých diplomatov v Černínskom paláci, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Príliš dlho sme tolerovali ruskú agresiu, povedal českým diplomatom Fiala SITA/Branislav Bibel

„Príliš dlho sme agresívne správanie ruského režimu tolerovali, ospravedlňovali, prehliadali,“ uviedol Fiala s tým, že tlak na Rusko musí pokračovať. Pripomenul, že o dva dni uplynie polrok odvtedy, čo Rusko vtrhlo na územie Ukrajiny.

„Pretože je úplne zrejmé, kto je v tomto konflikte v práve, je naša pozícia jasná. V prvom rade musíme pomôcť Ukrajine, aby tento konflikt prečkala s čo najmenšími stratami a aby nakoniec zvíťazila,“ zopakoval premiér pozíciu Česka. Širším záujmom Českej republiky podľa neho je, aby bol ruský imperializmus zastavený.

Fiala pripomenul, že české predsedníctvo EÚ reagovalo na aktuálnu situáciu a medzi hlavné témy zaradilo aj povojnovú obnovu Ukrajiny či dodávky energetických surovín. Na zvládnutie týchto kríz je nevyhnutná jednota a súdržnosť európskych krajín, ktorú má podporiť aj pripravovaný neformálny summit v Prahe.

Za kľúčový problém pre Európu označil Fiala oblasť energetiky. Podľa neho môžu byť dodávky plynu v nasledujúcich mesiacoch opäť prerušované. Diplomatov preto vyzval, aby hľadali možnosti, ako Česku pomôcť napríklad v oblasti investícií či spolupráce vo výskume iných energetických zdrojov.

Na porade českých diplomatov hovoril Fiala aj o spolupráci v rámci EÚ a NATO, spojenectve západných demokratických krajín a existencii spravodlivého globálneho prostredia. Upozornil, že medzinárodný poriadok má v súčasnosti dvoch významných nepriateľov, ktorými sú Rusko a Čína.

Vedúci zastupiteľských úradov Česka v zahraničí sa stretli na pravidelnej porade v sídle českého ministerstva zahraničných vecí v Černínskom paláci. Zaoberajú sa najmä bezpečnostnými otázkami súvisiacimi s ruskou inváziou na Ukrajine či energetickou krízou. Stretnutie potrvá do stredy.

 Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite