Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bývalý austrálsky premiér dosadenie samého seba na ministerské posty obhajuje

.tasr .svet

Scott Morrison sa počas pandémie vymenoval okrem iného za ministra vnútra, financií či zdravotníctva bez toho, aby o tom informoval svojich kolegov, parlament či voličov.

Bývalý austrálsky premiér dosadenie samého seba na ministerské posty obhajuje SITA/AP Photo/Mark Baker, File

bývalý austrálsky premiér Scott Morrison v stredu vyhlásil, že sám seba počas pandémie dosadil na päť ministerských pozícii preto, lebo údajne „kormidloval loď uprostred búrky“. Odmietol sa tiež vzdať svojho mandátu v parlamente. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a denníka The Guardian.

Predseda austrálskej vlády Anthony Albanese informoval, že Morrison sa počas pandémie vymenoval okrem iného za ministra vnútra, financií či zdravotníctva bez toho, aby o tom informoval svojich kolegov, parlament či voličov. Až tri z piatich ministerstiev však až do minulého týždňa, keď sa škandál prevalil, netušili, že v skutočnosti stál na ich čele Morrison.

„Kormidloval som loď uprostred búrky,“ obhajoval na tlačovej konferencii bývalý premiér svoje konanie. Dodal, že iba on „ako predseda vlády a nikto iný“ mohol „skutočne pochopiť váhu zodpovednosti, ktorá bola na jeho pleciach“.

Morrison tiež uviedol, že jednotlivé ministerstvá o svojom vymenovaní neinformoval preto, lebo „svoje právomoci chcel aj tak využiť len v prípade núdze“. Miestne médiá v pondelok oznámili, že Morrison ako minister financií využil svoje právomoci na zastavenie plynárskeho projektu pri pobreží Sydney. Morrison v tejto súvislosti s vyhlásil, že so svojím rozhodnutím je „veľmi spokojný“.

Albanese v reakcii na Morrisonovu tlačovú konferenciu uviedol, že bývalý premiér „v podstate zdemoloval (austrálsky) demokratický systém“. V pondelok tiež povedal, že niečo také by bolo na smiech, keby nešlo o demokratickú krajinu.

Morrison bol premiérom od roku 2018. Jeho konzervatívna koalícia Liberálnej strany (LP) vládla tri trojročné volebné obdobia po sebe. V máji ho v parlamentných voľbách porazila Austrálska strana práce (ALP) na čele s Anthonym Albanesem.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite