Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jadrová vojna by spôsobila svetový hladomor s piatimi miliardami mŕtvych, uvádza štúdia

.tasr .svet

Podľa novej štúdie by v prípade totálnej jadrovej vojny medzi USA a Ruskom zomrelo od hladu viac ako päť miliárd ľudí.

Jadrová vojna by spôsobila svetový hladomor s piatimi miliardami mŕtvych, uvádza štúdia SITA/AP Photo

klimatológovia z Rutgersovej univerzity (USA) v recenzovanej štúdii uverejnenej v súvislosti s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine zistili, že dôsledky takéhoto konfliktu by boli katastrofálne pre produkciu potravín.

"Tieto údaje nám hovoria jedno: musíme zabrániť tomu, aby k jadrovej vojne vôbec došlo," uviedol jeden z autorov danej štúdie, profesor Alan Roebuck.

Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa toto varovanie prichádza v čase, keď "ľudstvo delí od jadrového vyhladenia už len jedno nedorozumenie, jeden nesprávny odhad". V predmetnej novej štúdii uverejnenej vo vedeckom časopise Nature Food sa vypočítalo, koľko sadzí blokujúcich slnko by sa dostalo do atmosféry dôsledkom ohňovej búrky spôsobenej výbuchom jadrových zbraní.

Odborníci uvažovali o šiestich scenároch zahŕňajúcich jadrové arzenály rôznych veľkostí, z ktorých päť vychádzalo z menších konfliktov medzi Indiou a Pakistanom a jeden z vojny medzi Spojenými štátmi a Ruskom.  Aj ten najmenší scenár spôsobil hladomor, pričom celosvetová priemerná kalorická produkcia sa do piatich rokov od konfliktu znížila o sedem percent.

V prípade najväčšieho scenára - pri totálnom jadrovom konflikte - sa celosvetová priemerná produkcia kalórií znížila približne o 90 percent v období troch až štyroch rokov po skončení bojov, tvrdia vedci.

Obrovský pokles úrody by spôsobil, že do dvoch rokov by miliardy ľudí - 75 percent svetovej populácie - zomreli od hladu, informovala v pondelok spravodajská stanica Sky News.

Štúdia využíva "najmodernejšie modely klímy, plodín a rybolovu" na "výpočet toho, ako by sa mohla zmeniť dostupnosť potravín vo svete v prípade rôznych scenárov jadrovej vojny", uvádza výskumný tím.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite