Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na Taiwan pricestovala delegácia amerického Kongresu

.tasr .svet

Delegácia zložená z členov oboch komôr Kongresu Spojených štátov v nedeľu pricestovala na Taiwan. Uviedol to Americký inštitút na Taiwane (AIT), ktorý de facto funguje ako americké veľvyslanectvo na tomto samosprávnom ostrove.

Na Taiwan pricestovala delegácia amerického Kongresu SITA/Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP

táto návšteva sa koná niekoľko dní po tom, ako Čína v reakcii na návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov (dolná komora Kongresu) Nancy Pelosiovej na Taiwane, spustila v Taiwanskom prielive rozsiahle vojenské cvičenia, pripomína AFP.

Lietadlo s členmi amerického Kongresu pristálo v Tchaj-peji podľa taiwanskej televízie okolo 19:00 h miestneho času. Päťčlenná delegácia je vedená senátorom štátu Massachusetts Edwardom Markeym. Návštevu Taiwanu, ktorá bude trvať do pondelka, absolvujú v rámci turné po ázijských krajinách.

Americkí zákonodarcovia sa majú stretnúť s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen a ďalšími vrcholnými predstaviteľmi tohto ostrova. Diskutovať budú o americko-taiwanských vzťahoch, regionálnej bezpečnosti, obchode a investíciách, napísal AIT. Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na návštevu americkej delegácie uviedlo, že ide o ďalší znak vrúcnych vzťahov medzi Tchaj-pejom a Washingtonom.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Peking v stredu upozornil, že na tomto ostrove nebude tolerovať separatistické aktivity a v nevyhnutnom prípade nevylúčil možnosť vojenského zásahu. Pelosiovej návštevu, ktorá sa uskutočnila 2. augusta, považovala Čína za provokáciu, za ktorú USA zaplatia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite