Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Amnesty International chce preveriť svoju správu o Ukrajine

.tasr .svet

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v sobotu uviedla, že chce preveriť svoju štúdiu týkajúcu sa Ukrajiny. Tvrdila v nej, že ukrajinská armáda ohrozuje civilistov tým, že si vytvára základne a manipuluje so zbraňami v obývaných oblastiach.

Amnesty International chce preveriť svoju správu o Ukrajine SITA/AP Photo/David Goldma

amnesty International v sobotnom vyhlásení napísala, že postupy pri tvorbe štúdie dôkladne preskúmajú externí odborníci. Podrobnosti o priebehu revízie určí správna rada Amnesty budúci týždeň po tom, ako budú mať rôzne národné organizácie možnosť vyjadriť sa, píše DPA.

Táto ľudskoprávna organizácia minulý týždeň v štúdii upozornila, že ukrajinská armáda svojím konaním porušuje medzinárodné humanitárne právo. Zároveň zdôraznila, že takéto porušenia „v žiadnom prípade neospravedlňujú útoky Ruska, pri ktorých zahynulo a utrpelo zranenia nespočetné množstvo civilistov“. Predmetná správa pobúrila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského aj ďalších ukrajinských predstaviteľov a vyústila aj do rezignácie šéfky ukrajinskej pobočky AI Oksany Pokaľčukovej.

Kyjev túto štúdiu prirovnal k ruskej propagande a dezinformáciám. Podľa Zelenského sa Amnesty pokúša preniesť zodpovednosť z agresora na obeť. AI v nedeľu uviedla, že si za svojimi zisteniami stojí, avšak „mrzí ju bolesť, ktorú touto správou vyvolala“. Nemecká pobočka tejto ľudskoprávnej organizácie kritizovala, že výsledky predmetnej štúdie „neboli komunikované s citlivosťou a presnosťou“, aké sa od takejto organizácie očakávajú.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite