Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americké námorníctvo plánuje cvičenie v Taiwanskom prielive

.tasr .svet

Americké námorníctvo v priebehu nasledujúcich týždňov usporiada cvičenie v Taiwanskom prielive zamerané na demonštráciu princípu slobody námornej dopravy.

Americké námorníctvo plánuje cvičenie v Taiwanskom prielive SITA/Li Bingyu/Xinhua via AP,

oznámil to v piatok koordinátor Bieleho domu pre záležitosti Ázie a Tichomoria Kurt Campbell. Informuje o tom TASR na základe správ agentúry AFP.

Podľa Campbella budú americké sily naďalej operovať v oblastiach, kde to umožňuje medzinárodné právo. "Je to v súlade s naším dlhodobým záväzkom voči slobode námornej dopravy," vyhlásil.

Zároveň oznámil, že USA čoskoro predstavia "ambiciózny plán" posilnenia hospodárskych a obchodných vzťahov s Taiwanom.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia. Situácia sa vyostrila po tom, ako 2. augusta pricestovala na Taiwan predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

Peking v reakcii na návštevu Pelosiovej začal o dva dni neskôr v Taiwanskom prielive vojenské cvičenia, ktoré mali pôvodne trvať do nedele minulého týždňa, no napokon trvali až do tejto stredy. Podľa taiwanských predstaviteľov boli manévre v rozpore s pravidlami Organizácie Spojených národov, narúšali územnú suverenitu Taiwanu a priamo ohrozili leteckú a námornú dopravu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite