Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vo vatikánskej Bazilike sv. Petra sa začala posledná rozlúčka s kardinálom Jozefom Tomkom

.tasr .svet

Zádušnú omšu vedie kardinál Giovanni Battista Re. Záverečný rozlúčkový obrad vykoná osobne pápež František.

Vo vatikánskej Bazilike sv. Petra sa začala posledná rozlúčka s kardinálom Jozefom Tomkom SITA/AP Photo/Gregorio Borgia

Pohrebné obrady vo Vatikáne sa uskutočňujú podľa zvyklostí pri pohreboch členov kardinálskeho zboru. Omša sa slávi v latinčine a taliančine s liturgickými rúchami tmavočervenej farby. Pri oltári katedry v zadnej lodi baziliky ju spolu s kardinálmi, arcibiskupmi a biskupmi celebruje dekan kardinálskeho zboru. Tým je taliansky kardinál Re, ktorého s Tomkom spájalo dlhoročné priateľstvo.

V závere eucharistického slávenia bude pápež František predsedať obradu posledného odporúčania (ultima commendatio) a rozlúčky (valedictio). Oblečený v liturgickom plášti pluviál osobne prednesie modlitby nad rakvou, ako ďalej informovalo tlačové stredisko Svätej stolice.

Na obradoch vo Vatikáne sa zúčastňujú aj slovenskí biskupi. Ako informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ich delegáciu v talianskej metropole povedú bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober.

Po rozlúčke v Ríme prepravia pozostatky zosnulého kardinála slovenským vládnym lietadlom do Bratislavy. V piatok a v sobotu budú vystavené na verejnú úctu v Katedrále sv. Martina, v nedeľu a v pondelok v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach. Omša s pohrebnými obradmi bude v utorok 16. augusta o 11:00 h. Hlavným celebrantom bude emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Kardinál Jozef Tomko, ktorý bol najstarším členom kardinálskeho zboru a jediným slovenským kardinálom, zomrel 8. augusta v Ríme vo veku 98 rokov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite