Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruská raketa vyniesla na orbitu iránsku prieskumnú družicu Chajjám

.tasr .svet

Ruská raketa Sojuz vyniesla v utorok na orbitu iránsku vesmíru družicu Chajjám na diaľkový prieskum Zeme. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Ruská raketa vyniesla na orbitu iránsku prieskumnú družicu Chajjám AP Photo/Dmitri Lovetsky,

raketa odštartovala z ruského kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane o 05.52 h miestneho času (01.52 h SELČ). Rusko neskôr potvrdilo, že satelit sa na obežnú dráhu dostal.

Americký denník The Washington Post minulý týždeň citoval nemenovaného západného predstaviteľa bezpečnostných služieb, podľa ktorého Rusko plánuje túto družicu niekoľko mesiacov – alebo aj dlhšie – využívať pre potreby vojenskej invázie na Ukrajinu. Následne má nad družicou prevziať kontrolu Irán.

Irán v nedeľu takéto tvrdenia poprel. Iránska vesmírna agentúra uviedla, že Irán bude mať družicu Chajjám pod kontrolou "od prvého dňa". Cieľom jej misie je sledovať iránske hranice, podporovať poľnohospodársku výrobu a monitorovať i vodné zdroje a prírodné katastrofy.

Chajjám váži viac než pol tony a je pomenovaný po perzskom vedcovi, matematikovi a astronómovi Omarovi Chajjámovi (1048 – 1131).

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite