Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čína obhajuje zastavenie rozhovorov s USA. Oznámila pokračovanie vojenského cvičenia okolo Taiwanu

.tasr .svet

Čínske ministerstvo obrany v pondelok obhajovalo rozhodnutie pozastaviť vojenské rozhovory so Spojenými štátmi na protest proti návšteve predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na Taiwane. Vyhlásilo súčasne, že Washington musí znášať vážne dôsledky.​

Čína obhajuje zastavenie rozhovorov s USA. Oznámila pokračovanie vojenského cvičenia okolo Taiwanu SITA/Lin Jian/Xinhua via AP

pelosiovej návšteva minulý týždeň rozhnevala Čínu, ktorá považuje Taiwan za súčasť svojho územia. Peking v reakcii po prvý raz skúšobne odpálil balistické rakety ponad Tchaj-pej a zastavil dialóg s Washingtonom vo viacerých oblastiach.

„Súčasná napätá situácia v Taiwanskom prielive je úplne vyprovokovaná a vytvorená americkou stranou z jej vlastnej iniciatívy a americká strana za to musí niesť plnú zodpovednosť a vážne dôsledky,“ uviedol hovorca čínskeho rezortu obrany.

Východné velenie armády a čínska štátna televízia uviedli, že pondelkové cvičenie je zamerané na nácvik útokov proti ponorkám, ako aj vojenských úderov na mori.

Pri ohlásení tohto bezprecedentného námorného a leteckého cvičenia v okolí Taiwanu minulý štvrtok Čína uviedla, že potrvá do nedele. Dosiaľ však oficiálne neoznámila jeho koniec. Niektorí čínski komentátori sa vyjadrili, že takéto manévre by sa mohli konávať pravidelne.

Hovorca čínskeho ministerstva obrany označil v pondelok toto cvičenie za potrebné varovanie pre Spojené štáty a Taiwan. Podľa jeho slov ide o primeranú reakciu na ich provokácie.

Hnev Pekingu vyvolala minulý týždeň návšteva predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Čínske vedenie takéto oficiálne kontakty iných krajín s Tchaj-pejom odmieta, pretože Peking považuje samosprávny ostrov Taiwan za súčasť jedinej ľudovej republiky. Čínska armáda pri manévroch nacvičovala nielen námornú a vzdušnú blokádu Taiwanu, ale aj jeho možné dobytie, približuje DPA.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite