Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bezpečnostná rada OSN bude zasadať v súvislosti s izraelskými náletmi na pásmo Gazy

.tasr .svet

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) bude v pondelok zasadať v súvislosti s izraelskými náletmi na pásmo Gazy. TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na diplomatické zdroje.

Bezpečnostná rada OSN bude zasadať v súvislosti s izraelskými náletmi na pásmo Gazy SITA/AP Photo/Fatima Shbair

BR OSN požiadali o vyjadrenie Spojené arabské emiráty (SAE), Írsko, Francúzsko, Nórsko a Čína. Pondelkové zasadnutie v New Yorku bude neverejné.

Izraelské jednotky v piatok spustili sériu náletov na pásmo Gazy, v ktorých dôsledku zahynul aj veliteľ ozbrojeného krídla teroristickej skupiny Palestínsky islamský džihád (PIJ) Tajsír Džabárí.

Spojené štáty aj Európska únia považujú PIJ za teroristickú organizáciu, pripomína DPA. Táto skupina je úzko napojená na Irán, ktorý je nepriateľom Izraela. Zároveň ide o druhú najmocnejšiu militantnú skupinu v oblasti pásma Gazy hneď po vládnucom hnutí Hamas.

Izraelská armáda tvrdí, že v pásme Gazy podniká preventívne údery. Militanti z PIJ v Gaze podľa nej totiž bezprostredne plánovali zaútočiť na južný Izrael v odvete za tohtotýždňové zatnutie dvoch popredných členov tohto hnutia v Predjordánsku. Izraelské sily tam podnikli sériu razií aj v sobotu, pričom zadržali najmenej 19 členov PIJ.

Súčasťou izraelských operácií je aj uzavretie hraničných priechodov s pásmom Gazy. Tento krok spôsobil nedostatok palív, v dôsledku ktorého musela prerušiť prevádzku jediná elektráreň v tejto palestínskej enkláve.

Nálety si vyžiadali 24 obetí vrátane šiestich detí. Zranenia utrpelo najmenej 203 osôb.

Podľa hovorcu izraelskej armády môže letecká ofenzíva proti militantom v pásme Gazy trvať aj týždeň. Zároveň dodal, že zatiaľ neprebiehajú žiadne rokovania o uzatvorení prímeria.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.   

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite