Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čína pozastavuje spoluprácu s USA vo viacerých oblastiach

.tasr .svet

Rezort čínskej diplomacie, ktorý ohlásil v piatok aj prijatie sankcií voči Pelosiovej a jej najbližšej rodine, uviedol, že pozastavuje rozhovory s USA týkajúce sa klimatickej zmeny, ruší plánovaný dialóg vojenských lídrov Washingtonu a Pekingu a tiež rokovania o vojenskej námornej bezpečnosti.

Čína pozastavuje spoluprácu s USA vo viacerých oblastiach SITA/AP Photo/Shuji Kajiyama

čínske ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že pozastavuje dialóg so Spojenými štátmi vo viacerých oblastiach vrátane klimatickej zmeny, vojenských záležitostí či spolupráce pri prevencii drogovej trestnej činnosti. Ide o odozvu Pekingu na tohtotýždňovú cestu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwan, ktorá podľa Číny znamená podkopávanie jej suverenity a územnej celistvosti. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Rezort čínskej diplomacie, ktorý ohlásil v piatok aj prijatie sankcií voči Pelosiovej a jej najbližšej rodine, uviedol, že pozastavuje rozhovory s USA týkajúce sa klimatickej zmeny, ruší plánovaný dialóg vojenských lídrov Washingtonu a Pekingu a tiež rokovania o vojenskej námornej bezpečnosti. Čína priblížila, že prerušuje aj spoluprácu ohľadom repatriácie nelegálnych migrantov, súdnej pomoci a nadnárodnej trestnej činnosti.

AFP pripomína, že Čína a USA - dve krajiny produkujúce najviac emisií uhlíka - vlani na summite COP26 v Glasgowe predstavili prekvapivú klimatickú dohodu. Prisľúbili v nej, že v tomto desaťročí budú spolupracovať na urýchlení boja proti klimatickej zmene a pravidelne sa budú stretávať.

Čína označila Pelosiovej cestu na Taiwan za neprijateľnú eskaláciu väzieb medzi Washingtonom a súčasnými lídrami Taiwanu, podporujúcimi nezávislosť tohto ostrova. Vládnuca komunistická strana Číny považuje fakticky nezávislý a demokratický Taiwan za súčasť svojho územia, ktoré chce jedného dňa ovládnuť, a to aj s použitím sily, ak to bude nutné, pripomenula AFP.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite