Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čína ohlásila sankcie voči Nancy Pelosiovej po jej návšteve Taiwanu

.tasr .svet

Stalo sa tak po tom, čo jej tohtotýždňová návšteva Taiwanu vyvolala hnev Pekingu, ktorý zareagoval vojenskými cvičeniami v Taiwanskom prielive.

Čína ohlásila sankcie voči Nancy Pelosiovej po jej návšteve Taiwanu SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko

čínske ministerstvo zahraničných vecí ohlásilo v piatok sankcie voči predsedníčke americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej a jej najbližšej rodine. Stalo sa tak po tom, čo jej tohtotýždňová návšteva Taiwanu vyvolala hnev Pekingu, ktorý zareagoval vojenskými cvičeniami v Taiwanskom prielive a odpálením 11 balistických rakiet. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Rezort diplomacie v Pekingu vyhlásil, že Pelosiovej návštevu Taiwanu vníma ako „vážne zasahovanie do vnútorných záležitostí Číny a vážne podkopávanie jej suverenity a územnej celistvosti“.

AFP pripomína, že Čína v posledných rokoch uvalila sankcie na viacerých predstaviteľov Spojených štátov. Ako dôvod uviedla, že tieto osoby konali proti jej kľúčovým záujmom a vyjadrovali sa k ľudskoprávnym otázkam v Hongkongu a v regióne Sin-ťiang na severozápade Číny, kde je podľa medzinárodných organizácií na ochranu ľudských práv zadržiavaných minimálne milión Ujgurov v tzv. prevýchovných táboroch. 

V marci Peking oznámil, že zavádza vízové obmedzenia pre viacerých amerických predstaviteľov za údajné lži o záležitostiach týkajúcich sa ľudských práv v Číne. Predošlé sankčné opatrenia - vrátane zákazu vstupu do Číny a obchodovania s čínskymi subjektmi - sa vzťahovali napríklad na bývalého ministra zahraničných vecí USA Mikea Pompea či Petra Navarra, obchodného poradcu exprezidenta Donalda Trumpa.

Čína označila Pelosiovej cestu na Taiwan za neprijateľnú eskaláciu väzieb medzi Washingtonom a súčasnými lídrami Taiwanu, podporujúcimi nezávislosť tohto ostrova. Vládnuca komunistická strana Číny považuje fakticky nezávislý a demokratický Taiwan za súčasť svojho územia, ktoré chce jedného dňa ovládnuť, a to aj s použitím sily, ak to bude nutné, pripomína AFP.

Pelosiová navštívila Taiwan v rámci svojho turné po ázijských krajinách v priebehu utorka a stredy. Od štvrtka je v Japonsku, ktoré je jej poslednou zastávkou na tejto ceste, v rámci ktorej zavítala aj na Singapur, do Malajzie či Južnej Kórey.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.    

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite