Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biden vyzval Rusko a Čínu na začatie rokovaní o kontrole jadrových zbraní

.tasr .svet

Spojené štáty v pondelok vyzvali Rusko a Čínu na začatie rokovaní o kontrole jadrových zbraní. Vyplýva to z vyhlásenia amerického prezidenta Joea Bidena, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Biden vyzval Rusko a Čínu na začatie rokovaní o kontrole jadrových zbraní SITA/AP Photo/Susan Walsh, File

biden vo vyhlásení zopakoval, že jeho administratíva je pripravená "urýchlene rokovať" o náhrade za dohodu START o obmedzení jadrových zbraní v USA a Rusku. Jej platnosť vyprší v roku 2026.

Rusko by malo jasne ukázať, že je pripravené pokračovať v rokovaní o kontrole jadrových zbraní, povedal Biden. Rokovania si však podľa neho "vyžadujú ochotného partnera, ktorý koná v dobrej viere". "Brutálna a nevyprovokovaná ruská agresia na Ukrajine narušila mier v Európe a predstavuje útok na základné princípy medzinárodného poriadku" dodal Biden.

Čína má podľa šéfa Bieleho domu ako stály člen Bezpečnostnej rady (BR) OSN povinnosť zapojiť sa do rozhovorov o obmedzení jadrových zbraní.

„Žiadnemu z našich národov ani svetu neprináša žiaden úžitok, ak sa bude brániť zásadnej angažovanosti v oblasti kontroly zbraní a nešírenia jadrových zbraní,“ pokračoval Biden.

Americký prezident ďalej povedal, že najmä jadrové mocnosti Rusko a Spojené štáty majú zodpovednosť za "udávanie tónu" takýchto rokovaní. Úlohou Washingtonu a Moskvy je podľa neho zabezpečiť "životaschopnosť" Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT).

Biden pripomenul, že Spojené štáty a Sovietsky zväz boli v tejto oblasti schopné spolupracovať aj počas studenej vojny. Zároveň uistil, že jeho administratíva bude NPT podporovať aj naďalej.

Rusko a Spojené štáty vlastnia asi 90 percent všetkých jadrových hlavíc, pričom každá z nich má zhruba 4000 kusov uvádza Reuters na základe prepočtov Federácie amerických vedcov (FAS). Agentúra pripomenula, že ruská invázia na Ukrajine spôsobila najvážnejšie narušenie vzťahov medzi Moskvou a Západom od vypuknutia kubánskej krízy v roku 1962. Vtedy sa mnohí obávali, že svet je na pokraji jadrovej vojny.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite