Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Rakúsku sa zdvihla vlna kritiky za to, že rakúsky kancelár Nehammer prijme Orbána

.tasr .svet

Rakúsky kancelár Karl Nehammer má vo štvrtok vo Viedni prijať maďarského premiéra Viktora Orbána, čo vyvolalo vlnu odporu na Twitteri i v rakúskych médiách. Podľa nich kancelár robí veľkú zahraničnopolitickú chybu, keď päť dní po Orbánovom kontroverznom prejave v Sedmohradsku prijíma maďarského premiéra, píše internetové vydanie denníka Népszava.

V Rakúsku sa zdvihla vlna kritiky za to, že rakúsky kancelár Nehammer prijme Orbána SITA/AP Photo/Manu Fernandez

čoraz viac politických osobností a médií upozorňuje rakúskeho kancelára, že jeho povinnosťou je dištancovať sa od predsedu maďarskej vlády, píše denník.

Ako príklad citovala Népszava stredajší článok hospodárskeho magazínu Profil. „Nehammer by mohol Orbánovi v úvode položiť jednoduchú otázku: Milý Viktor, čo je to, čo vás vlastne drží ešte v Európskej únii?“ uvádza sa v ňom. Magazín pripomenul, že maďarský premiér roky nadáva na Brusel.

Denník Die Presse v pondelok podotkol, že viedenská návšteva Orbána pre jeho kontroverzné vyjadrenia vyvinie tlak na Nehammera. Z prejavu maďarského premiéra vyzdvihol jeho slová o tom, že úlohou Európskej únie nie je postaviť sa na stranu Rusov či Ukrajincov, ale medzi nich, a pripomenul aj Orbánovu kritiku sankcií voči Rusku.

Rakúski Zelení, ktorí sú v koalícii s Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP), očakávajú od Nehammera, že schôdzku využije na zdôraznenie dôležitosti európskej jednoty v súvislosti s ruskou agresiou voči Ukrajine, povedali pre Die Press zdroje zo strany Zelených. Podľa nich spochybnenie sankcií neprospieva postoju k Rusku, napriek tomu by bolo potrebné hľadať dialóg s Orbánom, v ktorom by sa malo hovoriť práve o týchto otázkach, tvrdia Zelení.

Orbán sa v sobotňajšom (23.7.) prejave na 31. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad okrem rusko-ukrajinskej vojny dotkol aj otázky miešania rás, ktorá takisto vyvolala negatívne reakcie doma i v zahraničí. "Nie sme (Maďari) zmiešaná rasa a nechceme sa stať miešanou rasou," vyhlásil okrem iného Orbán, varujúc pred miešaním Európanov s Neeurópanmi.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite