Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Severné Macedónsko schválilo návrh riešiaci námietky Bulharska voči ich vstupu do EU

.tasr .svet

Poslanci severomacedónskeho parlamentu v sobotu schválili návrh sprostredkovaný Francúzskom, ktorý odstraňuje námietky Bulharska voči vstupu Severného Macedónska do Európskej únie. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Severné Macedónsko schválilo návrh riešiaci námietky Bulharska voči ich vstupu do EU SITA/AP Photo/Boris Grdanoski

za schválenie predmetného návrhu hlasovalo 68 poslancov 120-členného parlamentu. Opoziční poslanci sa hlasovania zdržali a opustili zasadaciu miestnosť.

Severné Macedónsko sa schválením tohto návrhu zaviazalo zmeniť ústavu s cieľom uznať bulharskú menšinu. Návrh nevyžaduje, aby Bulharsko uznalo macedónsky jazyk, pripomína Reuters. Ďalšie výhrady majú spolu prerokovať predstavitelia oboch týchto krajín.

Bulharsko výmenou za schválenie tohto návrhu umožní Severnému Macedónsku začať prístupové rokovania s EÚ.

Hlavná severomacedónska opozičná strana VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty) od začiatku júla vyzývala občanov, aby proti tomuto návrhu protestovali, píše Reuters. Zmenu ústavy odmietla s tým, že uprednostňuje bulharské požiadavky, ktoré spochybňujú názory rozšírené v Severnom Macedónsku o jeho dejinách, jazyku, identite a kultúrnom dedičstve.

Bulharský parlament v júni schválil zrušenie veta na začatie prístupových rokovaní Európskej únie so Severným Macedónskom, pripomína Reuters. To vyvolalo v krajine protesty a prispelo k pády vlády premiéra Kirila Petkova.

Severné Macedónsko je kandidátskou krajinou na členstvo v EÚ už 17 rokov. Pred tým, ako svoje námietky voči Skopje vznieslo Bulharsko, urovnalo Skopje desaťročia trvajúci spor s ďalším susedom a členom EÚ - Gréckom.

Spor s Aténami sa vyriešil pridaním slova "Severný" k predchádzajúcemu názvu "Macedónsko". Pôvodný názov Grécku prekážal, pretože implikoval nároky na územie, históriu a kultúrne dedičstvo.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite