Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rada Európskej únie schválila dodatočnú makrofinančnú pomoc Ukrajine v objeme 1 miliardy eur

.sita .svet

Pomoc má formu dlhodobého úveru za veľmi výhodných podmienok.

Rada Európskej únie schválila dodatočnú makrofinančnú pomoc Ukrajine v objeme 1 miliardy eur SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty

rada Európskej únie (EÚ) v utorok rozhodla o urýchlenom poskytnutí dodatočnej makrofinančnej pomoci Ukrajine vo výške 1 miliardy eur. S už skôr vyplatenou núdzovou makrofinančnou pomocou dosiahne celková makrofinančná podpora EÚ Ukrajine od začiatku vojny 2,2 miliardy eur a očakáva sa jej ďalšie zvýšenie v nadchádzajúcich mesiacoch. Rada o tom informuje na svojej webstránke.

Cieľom novoprijatej makrofinančnej pomoci, ktorá má formu dlhodobého úveru za veľmi výhodných podmienok, je riešiť okamžité a najnaliehavejšie potreby Ukrajiny v oblasti financovania a zabezpečiť, aby ukrajinský štát mohol naďalej plniť svoje základné funkcie. K dispozícii bude jeden rok a vyplatí sa ako jedna splátka, ktorá sa môže rozdeliť na jednu alebo viac tranží. Splátku a pomoc uvoľnia po dohode s ukrajinskými orgánmi na memorande o porozumení. To bude zahŕňať zvýšenú transparentnosť a podávanie správ o využívaní finančných prostriedkov a vymedzí sa v ňom stanovenie požiadaviek na podávanie správ, s ktorými bude táto makrofinančná pomoc spojená.

„Pokračovanie materiálnej a finančnej pomoci nie je možnosťou, ale našou povinnosťou. Veľmi ma preto teší, že sme dnes urýchlili rozhodnutie o poskytnutí makrofinančnej pomoci vo výške 1 miliardy eur. Ukrajine tak poskytneme potrebné finančné prostriedky na pokrytie naliehavých potrieb a zaistenie fungovania kritickej infraštruktúry,“ vyjadril sa za predsedníctvo Česka v Rade tamojší minister financií Zbyněk Stanjura.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite