Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pred 30 rokmi nezvolili Václava Havla za prezidenta ČSFR

.tasr .svet

Po vzniku samostatnej ČR poslanecká snemovňa 26. januára 1993 zvolila Václava Havla za prezidenta ČR.​

Pred 30 rokmi nezvolili Václava Havla za prezidenta ČSFR stoplusjednicka.cz

po parlamentných voľbách v júni 1992 sa rozhodujúce politické sily v Česku a na Slovensku nevedeli zhodnúť na funkčnej podobe spoločného štátu Čechov a Slovákov. To sa podpísalo aj pod výsledok prezidentských volieb, ktoré sa vo Federálnom zhromaždení (FZ) konali polrok pred definitívnym rozpadom Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR).

Vo voľbách neuspel úradujúci prezident Václav Havel predovšetkým pre nedostatok hlasov v slovenskej časti federálneho parlamentu. Od prvých prezidentských volieb v dejinách Československa, keď poslanci nezvolili prezidenta, uplynie v nedeľu 3. júla 30 rokov.

Václav Havel bol jediným kandidátom v prezidentských voľbách, ktoré sa vo FZ konali 3. júla 1992. Deň predtým totiž Sdružení pro republiku - Republikánska strana Československa (SPR - RSČ) vedená Miroslavom Sládkom stiahla svojho kandidáta Juraja Čopa. Voľba prezidenta mala dve kolá.

V prvom kole v Snemovni ľudu (SĽ) hlasovalo za Havla 79 poslancov z celkového počtu 149, čo znamenalo, že zvolený nebol. V českej časti Snemovne národov (SN) zvolený bol, lebo z celkového počtu 75 hlasov dostal 47. Iná situácia nastala v slovenskej časti SN, kde Havel získal 22 hlasov z celkového počtu 75 a zvolený nebol.

V druhom kole za Havla v SĽ hlasovalo 80 poslancov, proti bolo 69, čo stačilo k jeho zvoleniu. Úradujúci prezident ČSFR uspel v druhom kole volieb aj v českej časti SN, keď mu svoj hlas odovzdalo 45 poslancov z celkového počtu 74 zákonodarcov. V slovenskej časti SN však získal iba 18 hlasov a zvolený opäť nebol. Prvýkrát v dejinách Československa tak nebol zvolený prezident.

Václav Havel vo funkcii prezidenta ČSFR ostal do 20. júla 1992, keď z prezidentského postu odstúpil. Svoju abdikáciu ohlásil však už tri dni pred odstúpením 17. júla, keď Slovenská národná rada (SNR) prijala Deklaráciu zvrchovanosti Slovenskej republiky. Havel odstúpil s odôvodnením, že nemôže plniť záväzky vyplývajúce zo sľubu vernosti federatívnej republike.

Prezidentské právomoci prevzal po ňom predseda federálnej vlády Jan Stráský.

Československo definitívne zaniklo 31. decembra 1992 a od 1. januára 1993 už začali svoju existenciu Česká republika (ČR) a Slovenská republika (SR). Po vzniku samostatnej ČR poslanecká snemovňa 26. januára 1993 zvolila Václava Havla za prezidenta ČR.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite