Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Navaľnyj tvrdí, že vo väzení musí hodiny sedieť pod portrétom Putina

.tasr .svet

Väznený ruský opozičný politik a kritik Kremľa Alexej Navaľnyj v piatok povedal, že ho vo väzení nútene podrobujú rôznym "osvetovým aktivitám", napríklad niekoľkohodinovému sedeniu pred portrétom šéfa Kremľa Vladimira Putina. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Navaľnyj tvrdí, že vo väzení musí hodiny sedieť pod portrétom Putina SITA/AP Photo/Vladimir Kondrashov

navaľného blízki spolupracovníci vrátane Leonida Volkova a jeho hovorkyne Kiry Jarmyšovej označili tieto praktiky za formu mučenia.

Alexeja Navaľného v polovici júna previezli z väznice v meste Pokrov do trestaneckej kolónie s prísnym režimom v meste Melechov vo Vladimirskej oblasti, ktorú jeho spojenci označujú za "jedno z najdesivejších ruských väzení".

Navaľnyj v príspevku na Facebooku opísal, že v novom väzení, kam ho presunuli, musí päť dní v týždni sedem hodín šiť. "Po práci musíte naďalej sedieť - niekoľko hodín na drevenej lavici pod portrétom Putina," uviedol s tým, že "toto sa nazýva osvetové  aktivity". Dodal tiež, že na takejto lavici musel sedieť dokonca aj v nedeľu, keď má voľno - a to desať hodín.

Novú väznicu charakterizoval ako "väzenie v rámci väzenia" a priblížil, že jeho spoluväzňami sú odsúdení vrahovia. Barak, v ktorom ho držia, je podľa jeho slov obohnaný šesťmetrovým plotom.

Súd 22. marca odsúdil Alexeja Navaľného na deväť rokov väzenia na základe obvinení z podvodu a pohŕdania súdom. Moskovský mestský súd tento verdikt 24. mája potvrdil.

Navaľnyj, jeden z najostrejších kritikov šéfa Kremľa, v roku 2020 takmer neprežil pokus o otravu nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok. Z tohto činu obvinil ruské orgány, Kremeľ však akúkoľvek zodpovednosť - ako je obvyklé v podobných prípadoch - poprel.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite