Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Odstránenie poľskej vlajky z pamätníka v Katyni je neprijateľné, tvrdí Poľsko

.tasr .svet

V rozhovore pre poľskú televíznu stanicu TVP odvysielanom v nedeľu tak Przydacz reagoval na správy o tom, že ruské úrady odstránili poľskú vlajku z vojenského cintorína v ruskej obci Katyň ležiacej v Smolenskej oblasti.

Odstránenie poľskej vlajky z pamätníka v Katyni je neprijateľné, tvrdí Poľsko SITA/Mikhail Metzel/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

pokusy o odstránenie poľskej vlajky z pamätníka katynského masakra v Rusku je „absolútne neakceptovateľné“. Vyhlásil to námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz. TASR správu prevzala od agentúry PAP, ktorá o tom informovala v pondelok.

O odstránení vlajky ako prvý informoval ruský nezávislý spravodajský portál meduza.io s odvolaním sa na starostu mesta Smolensk Andreja Borisova. „Na ruskom pamätníku nemôžu byť žiadne poľské vlajky, a to zvlášť po protiruských vyjadreniach poľských politikov,“ citoval portál Borisova.

„Pokus o odstránenie vlajky z poľského cintorína je absolútne neakceptovateľný... Rusko vedie agresívnu politiku. Vidí našu pevnú pozíciu a tam, kde nás nemôže inak obťažovať, bude vyvolávať takéto menšie krízy,“ uviedol Przydacz s tým, že poľský rezort diplomacie do situácie zasiahne, avšak neočakáva výraznú zmenu ruskej politiky.

„Nakoniec, nikto príčetný nemôže poprieť, že tam (pri katynskom masakri) boli zabití poľskí dôstojníci a že by tam preto mala viať poľská vlajka. Táto vlajka bola odstránená s cieľom vyvolať úzkosť, no je tiež akýmsi emočným pokusom o odplatu,“ uviedol Przydacz.

Námestník na záver uviedol, že Poľsko plánuje v tejto súvislosti poslať diplomatickú nótu ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi, avšak je možné, že na ňu nedostane žiadnu odpoveď.

Pamätné miesto, z ktorého bola odstránená poľská vlajka, je pripomienkou masakru v Katynskom lese na západe Ruska. Ide o sériu masových popráv, pri ktorej zahynulo približne 25-tisíc poľských vojnových zajatcov, predovšetkým dôstojníkov a policajtov považovaných za protikomunistické živly. Tých na príkaz Josifa Stalina zmasakrovala v roku 1940 politická polícia Sovietskeho zväzu, Ľudový komisariát vnútra (NKVD).

K zabíjaniu došlo na viacerých miestach, no masaker bol napokon pomenovaný po Katynskom lese, kde boli prvýkrát nájdené masové hroby obetí, pripomína PAP.

Sovietsky zväz dlho odmietal zodpovednosť za tento čin a obviňoval z neho nacistické Nemecko. Moskva oficiálne priznala pravdu o Katyni až v roku 1990.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite