Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko odstránilo poľskú zástavu z pamätníka v Katyni

.tasr .svet

Ruská vláda uprostred zvýšeného napätia medzi Moskvou a Varšavou v súvislosti s konfliktom na Ukrajine odstránila poľskú zástavu z pamätníka v Katyni, pripomínajúceho si tisícky Poliakov zabitých Sovietskym zväzom.

Rusko odstránilo poľskú zástavu z pamätníka v Katyni SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

historici i návštevníci katynského pamätníka v západoruskej Smolenskej oblasti sa o zmiznutí vlajky zmieňovali na sociálnych médiách už v piatok. Starosta mesta Smolensk Andrej Borisov potvrdil odstránenie zástavy v ten deň večer, keď na sociálnej platforme VKontakte zverejnil fotografiu, ako pri vchode do pamätníka veje len samotná zástava ruská.

„Na ruských pamätníkoch nemôžu byť poľské vlajky. A už rozhodne nie po otvorene protiruských vyjadreniach poľských politických lídrov,“ napísal smolenský starosta.

„Ministerstvo kultúry Ruskej federácie sa správne rozhodlo odstrániť poľskú zástavu. Katyň je ruský pamätník,“ tweetoval Borisov.

Katynský pamätník bol postavený na pamiatku 25 000 Poliakov, väčšinou armádnych dôstojníkov považovaných za protikomunistické živly, ktorých v lese neďaleko Smolenska na príkaz Josifa Stalina zmasakrovala v roku 1940 politická polícia Sovietskeho zväzu, Ľudový komisariát vnútra (NKVD).

Sovietsky zväz dlho odmietal zodpovednosť za tento čin a obviňoval z neho nacistické Nemecko. Moskva oficiálne priznala pravdu o Katyni až v roku 1990.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite