Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Najvyšší súd USA ukončil ústavné právo na interrupciu

.tasr .svet

Rozhodnutie bolo prijaté po hlasovaní v pomere šesť ku trom. Najvyšší súd USA podľa Reuters ovláda konzervatívna väčšina.

Najvyšší súd USA ukončil ústavné právo na interrupciu SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin

najvyšší súd Spojených štátov v piatok zrušil prelomové rozhodnutie v prípade „Roeová verzus Wade“ z roku 1973, ktoré zakotvovalo právo ženy na interrupciu. Ide o jednu z najrozdeľujúcejších tém v americkom politickom živote. Informovali o tom agentúry AFP, AP a Reuters.

„Ústava USA nepriznáva právo na umelé prerušenie tehotenstva. Právomoc regulovať umelé prerušenie tehotenstva sa vracia ľuďom a ich voleným zástupcom,“ uviedol súd v rozsudku.

„Najvyšší súd dnes nielenže zvrátil takmer 50-ročný precedens, ale vydal najintenzívnejšie osobné rozhodnutie, aké môže niekto urobiť, do rúk politikov a ideológov, ktorí útočia na základné slobody miliónov Američanov,“ napísal na Twitteri bývalý americký prezident Barack Obama.

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová verdikt odsúdila ako „krutý“. Naopak bývalý viceprezident USA, republikán Mike Pence rozsudok privítal.

„Dnes vyhral život. Zvrátením verdiktu v prípade Roeová verzus Wade dal Najvyšší súd USA americkému ľudu nový začiatok a ja chválim väčšinu sudcov za ich odvahu,“ uviedol na sociálnej sieti bývalý viceprezident, ktorý dlhodobo tvrdil, že USA zažívali krízu rodiny.

Podľa nedávneho prieskumu spoločností Politico a Morning Consult bolo 53 percent voličov v USA proti zrušeniu rozsudku Roe vs. Wade.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite