Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ruská blokáda vývozu obilia je vojnový zločin, povedal Borell

.tasr .svet

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v pondelok vyhlásil, že voči Rusku by mala byť vyvodená zodpovednosť, ak bude naďalej blokovať vývoz životne dôležitého obilia z Ukrajiny. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Ruská blokáda vývozu obilia je vojnový zločin, povedal Borell SITA/Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

"Je nepredstaviteľné, že milióny ton pšenice sú zablokované na Ukrajine, zatiaľ čo ľudia vo zvyšku sveta trpia hladom. Toto je skutočný vojnový zločin," povedal Borrell novinárom po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu. "Nedokážem si predstaviť, že to bude trvať ešte dlhšie," dodal. "Vyzývame Rusko, aby odblokovalo (ukrajinské čiernomorské) prístavy," apeloval.

Borrell zdôraznil, že potravinovú krízu nespôsobujú sankcie, ktoré voči Moskve zaviedla EÚ pre ofenzívu na Ukrajine. "Naše sankcie nie sú zamerané na potraviny, ich predmetom nie sú hnojivá," povedal Borrell. "Problémom je ruská blokáda ukrajinského obilia," konštatoval.

Ukrajina patrí k najväčším producentom obilia na svete. Vývoz cez ukrajinské prístavy sa však v dôsledku ruskej invázie zastavil. V silách je zablokovaných vyše 20 miliónov ton obilia, čo vyvoláva obavy z hladomoru v zraniteľných regiónoch.

EÚ podporuje úsilie OSN, čo sa týka sprostredkovania dohody medzi Ukrajinou, Ruskom a Tureckom v súvislosti s vývozom obilia, avšak toto úsilie zatiaľ nezaznamenalo badateľný pokrok.

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ budú v Luxemburgu v pondelok okrem Ukrajiny rokovať aj o situácii v Africkom rohu a tiež o vzťahoch EÚ s Egyptom.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite