Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina chce obnoviť rokovania s Ruskom koncom augusta

.tasr .svet

Rokovania o ukončení vojny sa začali krátko po invázii Ruska na Ukrajinu, neskôr sa však zastavili.

Ukrajina chce obnoviť rokovania s Ruskom koncom augusta SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

ukrajina plánuje obnoviť mierové rozhovory s Ruskom až koncom augusta po tom, ako vykoná protiútoky. V tom čase už bude v lepšej pozícii pre rokovania, uviedol hlavný vyjednávač Kyjeva Davyd Arachamija v rozhovore pre stanicu Hlas Ameriky.

„Myslím si, že uskutočníme operáciu s protiútokmi na rôznych miestach,“ vyhlásil Arachamija v interview, ktoré zverejnili v sobotu. Bližšie podrobnosti neposkytol, informovala TASR na základe správy agentúry DPA.

Rokovania o ukončení vojny sa začali krátko po invázii Ruska na Ukrajinu. Kyjev koncom marca na rozhovoroch v Istanbule okrem iného navrhol, že sa zriekne snahy o vstup do NATO výmenou za medzinárodné bezpečnostné záruky. Rusko však od susednej krajiny žiada aj demilitarizáciu a vzdanie sa časti územia. Okrem Krymu, anektovaného v roku 2014, sa to týka tiež okrem iného Doneckej a Luhanskej oblasti.

Mierové rozhovory sa neskôr zastavili. Rokovalo sa už len o detailných otázkach ako výmeny zajatcov, nie však zásadnom riešení konfliktu. Moskva z uviaznutia rokovaní obviňuje Kyjev. Obe strany však zjavne počítajú s tým, že dosiahnu vojenské úspechy, ktoré by mohli zlepšiť ich rokovaniu pozíciu, približuje DPA.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite