Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moskva opäť znížila dodávky zemného plynu do Európy

.sita .svet

Do Francúzska už ruský plyn neprúdi. Pokrýval však len 17 % spotreby krajiny, pričom plyn tvorí len 16 % francúzskeho energetického mixu.

Moskva opäť znížila dodávky zemného plynu do Európy AP Photo/Czarek Sokolowski

rusko v piatok opäť zredukovalo dodávky zemného plynu do Európy, vrátane zníženia toku plynu o polovicu do Talianska a na Slovensko a jeho úplného zastavenia do Francúzska. Ide už o tretí deň významného obmedzenia dodávok tohto paliva, ktoré v Európe poháňa priemysel a produkciu elektriny.

Rusko vyhlásilo, že dôvodom redukcie dodávok cez plynovod Nord Stream 1 je technický problém, pretože v Kanade pre západné sankcie uviazlo vybavenie, ktoré tam je na údržbe. Lídri Nemecka a Talianska však obmedzenie dodávok označili za politický krok.

Ruský štátny energetický gigant Gazprom oznámil talianskej firme Eni, že v piatok jej dodá len 50 percent požadovaného objemu plynu. Taliansko dovozom z Ruska pokrýva 40 percent svojej spotreby plynu, ale pracuje na hľadaní alternatívnych zdrojov v takých krajinách, ako je Alžírsko.

Francúzsko už od Ruska nedostáva nijaký plyn. Francúzska plynárenská distribučná spoločnosť GRTGaz však v piatok povedala, že počas tohto leta neočakáva výpadky dodávok, čiastočne vďaka väčším dodávkam cez Španielsko. Francúzsko zvyčajne ruským plynom pokrývalo 17 percent svojej spotreby, ale na celkovom energetickom mixe krajiny sa plyn podieľa len zhruba 16 percentami.

Ceny júlových dodávok zemného plynu zostali v piatok na vysokej úrovni 126 eur za megawatt. Oproti pondelku stúpli o zhruba 50 percent. Ceny plynu však predtým klesli vzhľadom na skončenie zimnej vykurovacej sezóny.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite