Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eurokomisia odporučila udeliť kandidátsky štatút Ukrajine a Moldavsku

.tasr .svet

Členovia Európskej komisie (EK) v piatok pod vedením svojej predsedníčky Ursuly von der Leyenovej hlasovali za udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine a Moldavsku.

Eurokomisia odporučila udeliť kandidátsky štatút Ukrajine a Moldavsku AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

gruzínsko musí podľa šéfky eurokomisie jasne potvrdiť svoje európske smerovanie a odhodlanie k reformám, preto EK navrhuje tejto krajine poskytnúť európsku perspektívu a v neskoršom posúdení sa vrátiť k rozhodnutiu, či si zaslúži aj kandidátsky štatút. Informuje o tom spravodajca TASR.

O štatút kandidátskej krajiny požiadali všetky tri uvedené krajiny po začiatku ruskej agresie voči Ukrajine. Rozhodnutie o udelení štatútu kandidátskej krajiny Ukrajine a Moldavsku sa očakáva počas budúcotýždňového summitu EÚ v Bruseli (23. a 24. júna).

Stanoviská EK sú založené na hodnotení podľa troch súborov kritérií na vstup do EÚ, na ktorých sa dohodla Európska rada: politické kritériá, ekonomické kritériá a schopnosť krajiny prevziať záväzky vyplývajúce z členstva v EÚ (acquis communatauire). V stanoviskách sa zohľadňuje aj úsilie Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska pri vykonávaní ich záväzkov vyplývajúcich z dohôd o pridružení, vrátane prehĺbených a komplexných zón voľného obchodu.

"Áno, Ukrajinu treba privítať ako kandidátsku krajinu – je to založené na pochopení, že vykonala dobrú prácu, ale ešte stále zostáva veľa dôležitého, čo treba urobiť," povedala von der Leyenová pred novinármi. Rovnako sa vyjadrila aj k Moldavsku a spresnila, že v prípade Gruzínska je teraz všetko "v rukách gruzínskej vlády", ktorá by mala čo najlepšie využiť tento priaznivý politický moment.

"Ukrajina, Moldavsko a Gruzínsko majú silnú a legitímnu túžbu vstúpiť do EÚ. Vysielame im jasný signál podpory v ich ašpiráciách, aj keď čelia náročným okolnostiam... Pre obyvateľov Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska je to historický deň," uviedla.

Podľa nej Ukrajina od podpisu asociačnej dohody s EÚ jasne dokázala svoje proeurópske smerovanie a snahy prihlásiť sa k európskym hodnotám a štandardom, prebrala už viacero častí zo spoločnej legislatívy a je plnohodnotným členom mnohých európskych programov. Spresnila, že Ukrajina pokročila v dosahovaní stability inštitúcií zaručujúcich demokraciu, právny štát, ľudské práva a rešpektovanie a ochranu menšín. Kyjev pred vojnou zároveň dosiahol silné makroekonomické výsledky.

Von der Leyenová ocenila, že Ukrajina má aktívnu občiansku spoločnosť, hodnoverný volebný systém a dobre rozvinutý vzdelávací systém. Upozornila, že Ukrajina potrebuje pokračovať v ambicióznych štrukturálnych hospodárskych reformách a veľa práce ju čaká v reformách v oblasti právneho štátu, justície a boja proti korupcii. Upozornila, že Ukrajina ako jediná krajina prijala zákony proti oligarchizácii, ktoré však treba riadne implentovať. Šéfka Komisie vyzvala aj na sfunkčnenie protikorupčných úradov. V oblasti základných ľudských práv Ukrajina spĺňa 80 percent odporúčaní Benátskej komisie, musí však upraviť zákony týkajúce sa národnostných menšín.

Eurokomisia v prípade Moldavska dospela k záveru, že krajina má pevné základy na dosiahnutie stability inštitúcií zaručujúcich demokraciu, právny štát, ľudské práva a rešpektovanie a ochranu menšín. Jeho makroekonomická politika je dostatočne zdravá a krajina dosiahla aj pokrok v posilňovaní finančného sektora a podnikateľského prostredia. Musí však vykonať kľúčové hospodárske reformy.

Gruzínsko podľa eurokomisie má vybudované základy pre stabilitu inštitúcií zaručujúcich demokraciu, právny štát, ľudské práva a rešpektovanie a ochranu menšín, ale nedávny vývoj narušil pokrok krajiny. Dosiahla dobré výsledky v oblasti hospodárskej politiky a priaznivého podnikateľského prostredia, ale na zlepšenie fungovania trhového hospodárstva sú potrebné ďalšie reformy. Na základe toho EK odporúča, aby Gruzínsko dostalo perspektívu členstva v EÚ, štatút kandidáta by mu však mal byť udelený až po vyriešení viacerých priorít.

zelenskyj privítal rozhodnutie EK o podpore štatútu kandidáta EÚ pre Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok privítal rozhodnutie Európskej komisie (EK), ktorá podporila udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Je to prvý krok na ceste k členstvu v EÚ, ktorý určite priblíži naše víťazstvo," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti. Ako dodal, je "vďačný" šéfke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a "každému členovi EK za historické rozhodnutie".

Ukrajina požiadala o členstvo v Únii v marci krátko po tom, čo Rusko 24. februára začalo s vojenskou inváziou.

Von der Leyenová ocenila, že Ukrajina má aktívnu občiansku spoločnosť, hodnoverný volebný systém a dobre rozvinutý vzdelávací systém. Upozornila, že Ukrajina potrebuje pokračovať v ambicióznych štrukturálnych hospodárskych reformách a veľa práce ju čaká v reformách v oblasti právneho štátu, justície a boja proti korupcii.

Európska komisia v piatok podporila udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ okrem Ukrajiny aj Moldavsku.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite