Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko už na Ukrajine „strategicky prehralo“, tvrdí britský admirál Radakin

.tasr .svet

Rusko už „​strategicky prehralo“​ svoju vojnu s Ukrajinou, utrpelo ťažké straty a posilnilo Severoatlantickú alianciu, uviedol v piatkovom rozhovore najvyššie postavený britský námorný veliteľ, admirál Tony Radakin. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Rusko už na Ukrajine „strategicky prehralo“, tvrdí britský admirál Radakin AP Photo/Alastair Grant

„Toto je hrozná chyba Ruska. Rusko Ukrajinu nikdy neovládne,“ povedal Radakin. „Rusko už strategicky prehralo. NATO je silnejšie, Fínsko a Švédsko sa snažia pripojiť,“ spresnil pre britskú agentúru Press Association (PA).

Ruský prezident Vladimir Putin podľa Radakina môže v nasledujúcich týždňoch dosiahnuť „taktické úspechy“, obetoval však štvrtinu sily armády svojej krajiny za „malé“ zisky; navyše sa mu míňajú vojaci a moderné rakety.

Radakin dodal, že „ruský stroj“ namáhavo pracuje a získava „pár kilometrov denne – dva, tri, päť“. „Prezident Putin použil 25 percent sily svojej armády na získanie malej časti územia a zomrelo alebo utrpelo zranenia 50.000 ľudí,“ podotkol s tým, že „Rusko zlyháva“.

Zároveň vzdal hold „odvážnemu“ ukrajinskému ľudu a sľúbil, že Spojené kráľovstvo bude Kyjev "dlhodobo" podporovať ďalšími zbraňami.

Kremeľ vo štvrtok – v čase, keď boli na návšteve Kyjeva nemecký kancelár Olaf Scholz, francúzsky prezident Emmanuel Macron a taliansky premiér Mario Draghi – varoval Západ pred novými dodávkami zbraní na Ukrajinu, pripomína AFP.

„Chcel by som dúfať, že lídri týchto troch štátov a prezident Rumunska sa nebudú sústreďovať len na podporu Ukrajiny jej ďalším pumpovaním zbraňami,“ vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zároveň dodal, že by to bolo „absolútne zbytočné a len by to Ukrajinu ďalej poškodilo“.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite