Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

OSN varuje pred adopciami ukrajinských detí v Rusku

.tasr .svet

Ukrajinské deti nesmú byť v Rusku adoptované, do tejto krajiny boli totiž od začiatku invázie Moskvy na Ukrajine vo februári premiestnené tisíce detí a dospievajúcich, upozornila v utorok predstaviteľka OSN Afšán Chánová.

OSN varuje pred adopciami ukrajinských detí v Rusku AP Photo/Natacha Pisarenko

„znovu opakujeme, aj Ruskej federácii, že počas núdzových situácií alebo bezprostredne po nich nesmú prebiehať adopcie,“ povedala novinárom Chánová, regionálna riaditeľka Detského fondu OSN (UNICEF) pre Európu a strednú Áziu.

Takéto deti nesmú byť pokladané za siroty a „každé rozhodnutie o premiestnení akéhokoľvek dieťaťa musí vychádzať z jeho najlepšieho záujmu a v každom okamihu musí byť dobrovoľné. Rodičia musia udeliť informovaný súhlas,“ povedala predstaviteľka, ktorá sa práve vrátila z návštevy Ukrajiny.

„Pokiaľ ide o deti, ktoré boli poslané (z Ukrajiny) do Ruska, úzko spolupracujeme s verejnými ochrancami práv a organizáciami na tom, aby sme zaistili čo najlepšie dokumentovanie a monitorovanie týchto prípadov,“ uviedla Chánová. Dodala, že k týmto deťom nemajú v súčasnosti žiadny prístup.

Organizácia Spojených národov (OSN) už začiatkom marca vyjadrila obavy z hrozby nútených adopcií ukrajinských detí, predovšetkým približne 91 000 detí, ktoré na začiatku vojny žili v inštitúciách alebo internátnych školách, pričom mnohé sa nachádzali na východe Ukrajiny.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite