Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA zaviedli nové sankcie voči ruskej elite s väzbami na Putina

.tasr .svet

Spojené štáty oznámili vo štvrtok zavedenie nových sankcií voči Rusku v súvislosti s ofenzívou na Ukrajine. Týkajú sa osôb s úzkymi väzbami na prezidenta Vladimira Putina vrátane oligarchov a predstaviteľov vlády. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

USA zaviedli nové sankcie voči ruskej elite s väzbami na Putina AP Photo/Kamran Jebreili)

sankcie USA sú zamerané na hovorkyňu ruského ministerstva zahraničných vecí Mariju Zacharovovú, miliardára a podnikateľa Alexeja Mordašova, čelistu a Putinovho dlhoročného priateľa Sergeja Roldugina považovaného za "správcu" jeho majetku v zahraničí a tiež na Rolduginovu manželku, opernú speváčku Elenu Mirtovovú.

Denník The Guardian približuje, že terčom sankčných opatrení amerického rezortu financií je aj 16 subjektov, sedem plavidiel vrátane dvoch veľkých jácht a tri lietadlá.

Ide o luxusné jachty: Graceful plaviacu sa pod ruskou vlajkou a jachtu Olympia s vlajkou Kajmanských ostrovov, ktoré predstavujú "zablokovaný majetok, na ktorom má záujem prezident Vladimir Putin". Sankcie sa dotkli aj monackej firmy Imperial Yachts, ktorá tieto jachty prenajíma moskovskej elite.

Americký prezident Joe Biden už marci povedal, že Washington sa zameria na zhabanie jácht, luxusných apartmánov a súkromných lietadiel bohatých Rusov s väzbami na Putina. Najnovšie sankcie majú podľa vyhlásenia Bieleho domu zvýšiť tlak na Putina a okruh jeho blízkych spolupracovníkov.

"Ruské elity - až po prezidenta Putina a vrátane neho - sa spoliehajú na zložité podporné siete, pomocou ktorých ukrývajú, presúvajú a uchovávajú svoje bohatstvo a luxusný majetok," povedal námestník ministra financií USA Brian Nelson. Cieľom najnovších sankcií je preto podľa jeho slov takémuto konaniu zabrániť.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite