Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Keby Rusi poznali pravdu, vojnu by nepodporovali, povedala aktivistka z Pussy Riot, ktorá utiekla z Moskvy

.tasr .svet

Členka ruskej punk-rockvej skupiny Pussy Riot a kritička Kremľa Lucia Steinová, ktorá koncom marca ušla z Moskvy a potom do Litvy, povedala v nedeľu pre britskú stanicu Sky News, prečo jej krajania Rusi podporujú vojnu na Ukrajine - na príčine je podľa nej masívna propaganda šírená v médiách.

Keby Rusi poznali pravdu, vojnu by nepodporovali, povedala aktivistka z Pussy Riot, ktorá utiekla z Moskvy SITA/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP

„štátna propaganda vymyla Rusom mozgy,“ uviedla. „Keby poznali pravdu, vojnu by nepodporovali,“ dodala.

Steinová bola vyše roka v domácom väzení v Moskve za to, že podporila demonštráciu za prepustenie uväzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Koncom marca, po napadnutí Ukrajiny Ruskom, si Steinová povedala, že je najvyšší čas z vlasti odísť. Napriek tomu, že pred jej malým bytom v centre Moskvy hliadkovala na ulici polícia, podarilo sa jej ujsť v zelenej uniforme doručovateľskej služby, ktorá rozváža jedlo.

Spolu s ďalšími aktivistami okolo umeleckej skupiny Pussy Riot, ktorí už z Ruska odišli, sa teraz Steinová a Maša Aľochinová vydali na sériu vystúpení po celej Európe, aby vyzbierali peniaze pre ukrajinských utečencov, píše portál britského denníka The Guardian. „Budem ďalej robiť svoju prácu, aj mimo svojej krajiny. Chcem byť nejako užitočná," dodala Steinová.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite