Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

USA ponúkli KĽDR vakcíny proti ochoreniu covid-19, nedostali však žiadnu odpoveď

.sita .svet

V KĽDR už približne 2,5 milióna ľudí od konca apríla ochorelo na „horúčku“, pri ktorej sa predpokladá, že ide o covid-19.

USA ponúkli KĽDR vakcíny proti ochoreniu covid-19, nedostali však žiadnu odpoveď SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

spojené štáty ponúkli Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) vakcíny proti ochoreniu covid-19, Pchjonjang však na tento návrh nereagoval. Ako referuje spravodajský web BBC, povedal to americký prezident Joe Biden.

„Ponúkli sme vakcíny nielen KĽDR, ale aj Číne, a sme pripravení to urobiť okamžite. Nedostali sme však žiadnu odpoveď,“ povedal Biden počas spoločného vystúpenia s juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom počas návštevy Kórejskej republiky.

Severokórejský režim už predtým odmietol milióny očkovacích látok z iniciatívy COVAX podporovanej Organizáciou Spojených národov (OSN), pravdepodobne pre medzinárodné požiadavky na monitorovanie, ktoré sú spojené s týmito vakcínami. WHO a Detský fond OSN (UNICEF) zasa uviedli, že Severná Kórea doteraz nereagovala na ich žiadosti o údaje o víruse alebo návrhy na pomoc.

V KĽDR už približne 2,5 milióna ľudí od konca apríla ochorelo na „horúčku“, pri ktorej sa predpokladá, že ide o covid-19. V krajine dosiaľ neboli schopní identifikovať ochorenie ako covid-19 z dôvodu nedostatku testovacích potrieb.

Nezvládnutie šírenia koronavírusu v KĽDR by mohlo mať v krajine so slabým systémom zdravotnej starostlivosti, kde je väčšina z 26 miliónov obyvateľov nezaočkovaných, podvyživených a ďalší žijú v chudobe, veľmi tragické následky. Experti navyše tvrdia, že Kim Čong-un si nemôže dovoliť žiadny lockdown, pretože by to spôsobilo ďalší šok pre krehkú ekonomiku krajiny.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite