Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bývalý ruský plukovník v štátnej televízii otvorene skritizoval inváziu na Ukrajinu a ruskú propagandu

.sita .svet

Michail Chodarenok v štátnej televízii zároveň varoval, že situácia sa pre Rusko ešte zhorší.

Bývalý ruský plukovník v štátnej televízii otvorene skritizoval inváziu na Ukrajinu a ruskú propagandu

k zriedkavej verejnej kritike vedenia ruských vojenských operácií na Ukrajine sa odhodlal bývalý popredný ruský dôstojník. Ako referuje spravodajský web CNN, Michail Chodarenok v štátnej televízii zároveň varoval, že situácia sa pre Rusko ešte zhorší.

„Nepime ´informačné lieky na upokojenie´ o nejakom morálnom alebo psychologickom kolapse ukrajinských ozbrojených síl,“ povedal plukovník vo výslužbe vo vysielaní ruského Prvého kanála. „Nič z toho sa nepribližuje realite,“ dodal.

Po týchto slovách nasledoval nesúhlas zo strany moderátora, na čo Chodarenok odpovedal, že vzhľadom na pomoc od Európy by Ukrajina mohla vyzbrojiť až milión ľudí. „Musíme vidieť túto realitu blízkej budúcnosti a musíme to zvážiť v našich operačných a strategických výpočtoch. Úprimne povedané, situácia sa pre nás bude zhoršovať,“ varoval.

Chodarenok taktiež povedal, že postoj Ruska k rozširovaniu Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) pôsobí „smiešne“. „Pozrime sa na túto situáciu ako celok z našej celkovej strategickej pozície. Najväčším problémom našej vojenskej a politickej situácie je, že sme v totálnej geopolitickej izolácii. A celý svet je proti nám, aj keď si to nechceme priznať,“ skonštatoval.

Chodarenok ešte pred začiatkom invázie varoval, že viesť vojnu na Ukrajine bude ťažšie, ako mnohí predpokladali. „Moskva podceňuje mieru nenávisti v susednej republike, ktorá, ako viete, je najúčinnejšie palivo v ozbrojenom boji. Ruskú armádu na Ukrajine nikto nebude vítať s chlebom, soľou a kvetmi,“ povedal ešte vo februári s tým, že akékoľvek tvrdenia o rýchlom ruskom víťazstve nie sú ničím podložené.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite