Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rusko je najpriamejšou hrozbou pre svetový poriadok, uviedla von der Leyenová

.tasr .svet

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že Rusko svojou "barbarskou vojnou proti Ukrajine a znepokojujúcim paktom s Čínou" predstavuje v súčasnosti najpriamejšiu hrozbu pre svetový poriadok.

Rusko je najpriamejšou hrozbou pre svetový poriadok, uviedla von der Leyenová SITA/Yoshikazu Tsuno/Pool Photo via AP

podľa agentúry AFP to von der Leyenová vyhlásila vo štvrtok v Tokiu po rokovaní s japonským premiérom Fumiom Kišidom.

Von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel sa vo štvrtok v Tokiu zúčastnili na každoročnom kole rokovaní medzi Japonskom a EÚ, ktoré sa tentoraz konalo v čase rusko-ukrajinského konfliktu a obáv z vojenských ambícií Číny.

"Ruská invázia na Ukrajinu nie je len záležitosťou Európy, ale otriasa základmi medzinárodného poriadku vrátane Ázie. To nemožno tolerovať," povedal Kišida, ktorého vláda sa pripojila k sankciám Západu voči Moskve.

"Naša spolupráca na Ukrajine má zásadný význam v Európe, ale dôležitá je aj v indicko-tichomorskom regióne," povedal Michel, pričom dodal, že partneri chcú prehĺbiť i "konzultácie o čoraz asertívnejšej Číne". Podľa jeho slov Čína sa musí postaviť na obranu multilaterálneho systému, z ktorého profituje pri svojom rozvoji.

Predsedníčka eurokomisie uviedla, že EÚ a Japonsko posilňujú svoju spoluprácu, a to najmä spustením digitálneho partnerstva, ktoré je prvým v Európe a ktoré sa zameria na konkurencieschopnosť a bezpečnosť v tejto oblasti. Dodala, že obe strany budú tiež pracovať na "diverzifikácii a posilnení" svojich dodávateľských reťazcov.

Von der Leyenová a Michel by mali ešte vo štvrtok absolvovať pracovný obed s Kišidom a Michel v piatok navštívi Hirošimu. Kišida uviedol, že súčasťou ich rozhovorov bude aj napätie v Juhočínskom a Východočínskom mori, kde sa Tokio obáva stupňujúcich sa nárokov Pekingu na sporné územia. AFP pripomenula, že Japonsko sa tiež obáva nárokov Číny na Taiwan.

Michel po prvom rokovaní s Kišidom informoval, že obe strany diskutovali o spôsoboch, ako posilniť spoluprácu v oblasti bezpečnosti a obrany", pričom poznamenal, že Japonsko je jedinou ázijskou krajinou, ktorá sa osobitne uvádza v pláne EÚ pre oblasti bezpečnosti a obrany rozpracovanom do roku 2030.

Von der Leyenová v Tokiu vyzvala aj na spoluprácu v oblasti budovania infraštruktúry v regióne. Podľa AFP bol jej výrok skrytou narážkou na Peking, ktorý sa snaží upevniť spojenectvá v regióne i mimo neho prostredníctvom infraštruktúrnych projektov, ktoré však pozorovatelia označujú za dlhové pasce.

"Potreba investícií je obrovská a možnosti sú obmedzené. Veľmi často sú za cenu, ktorú by žiadna krajina nemala platiť," vyhlásila von der Leyenová s tým, že ide napríklad o zásahy do suverenity týchto štátov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite