Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

EÚ by mala skonfiškovať ruský majetok a zisk použiť na obnovu Ukrajiny

.tasr .svet

Európska únia by mala skonfiškovať a následne predať ruský majetok, ktorý zadržala, a získané peniaze použiť na obnovu vojnou zničenej Ukrajiny. Povedal to predseda Európskej rady Charles Michel.

EÚ by mala skonfiškovať ruský majetok a zisk použiť na obnovu Ukrajiny SITA/AP Photo/Francisco Ubilla, File

„osobne som úplne presvedčený, že je veľmi dôležité nielen zmraziť tento majetok, ale tiež umožniť to, aby bol skonfiškovaný a mohol sa použiť na obnovenie Ukrajiny,“ uviedol Michel v rozhovore pre ukrajinskú tlačovú agentúru Interfax-Ukrajina. 

Michel je vôbec prvým vysokopostaveným európskym predstaviteľom, ktorý sa za takýto postup vyslovil.

Šéf Európskej rady však zároveň upozornil na to, konfiškácia majetku sankciovaných jednotlivcov nie je jednoduchá a ide o zložitý a dlhý proces, ktorý môžu sprevádzať legislatívne problémy. Michel však uviedol, že poveril právnu službu Európskej rady, aby navrhla, ako by niečo také mohlo fungovať v súlade so zákonom.

Takáto myšlienka sa pritom objavila už aj v Spojených štátoch, keďže USA, ale i EÚ v poslednom čase zadržali jachty, vily, bankové účty či iný majetok ruských oligarchov, na ktorých Západ uvalil sankcie.

Európska únia pritom začiatkom apríla uviedla, že ruským a bieloruským jednotlivcom nachádzajúcim sa na sankčnom zozname zmrazila majetok v celkovej hodnote 30 miliárd eur. Ukrajinská vláda v apríli odhadla, že obnovenie Ukrajiny po vojne bude stáť najmenej 600 miliárd dolárov (565 miliárd eur).

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite