Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európsky parlament žiada pre Moldavsko štatút kandidátskej krajiny do EÚ

.tasr .svet

Európsky parlament prijal vo štvrtok rezolúciu, v ktorej Európsku úniu žiada, aby Moldavsku udelila štatút kandidátskej krajiny na vstup do EÚ.

Európsky parlament žiada pre Moldavsko štatút kandidátskej krajiny do EÚ SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

európsky parlament v rezolúcii privítal krok Moldavska, ktoré 3. marca oficiálne požiadalo o členstvo v Európskej únii. EÚ by tejto krajine mala štatút kandidátskej krajiny udeliť podľa článku 49 Zmluvy o Európskej únii a na základe zásluh.

Poslanci europarlamentu žiadajú Európsku komisiu, aby urýchlene dokončila posudzovanie žiadosti a počas tohto procesu poskytla Moldavsku plnú pomoc.

Moldavsko je podľa rezolúcie neúmerne postihnuté ruskou vojnou na Ukrajine, najmä z dôvodu príchodu takmer 450 000 ukrajinských utečencov i z dôvodu strát v oblasti obchodu a zvýšených cien energií a dopravy. Poslanci Európskeho parlamentu žiadajú Európsku úniu, aby Moldavsku poskytla viac podpory v oblastiach finančnej pomoci či dopravy a obchodu, ako aj v spojitosti s utečencami a humanitárnymi cieľmi.

Európsky parlament v rezolúcii takisto vyjadril vážne znepokojenie nad vývojom situácie v Podnestersku, moldavskom separatistickom regióne hraničiacom s Ukrajinou.

Takisto je podľa Európskeho parlamentu neprijateľné, že Rusko využíva dodávky plynu na vyvíjanie politického tlaku na Moldavsko s cieľom ovplyvniť politickú dráhu a geopolitickú orientáciu tejto krajiny, píše Európsky parlament v tlačovej správe.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite